Znalcům příběhů mladého kouzelníka Harryho Pottera není třeba famfrpál představovat. Ostatní nechť si hru představí jako souboj dvou týmů, v němž hráči na košťatech usilují o vstřelení míče do obruče. V „mudlovském“ světě létání na košťatech ovládat nemusíte, rána za ucho vrtošivým míčem ale hrozí stále.

V Česku aktuálně působí šest oficiálních famfrpálových týmů: v Praze, Brně, Plzni, Olomouci a Českých Budějovicích, žatecký klub funguje necelý rok. „Trénujeme dvakrát týdně, v pondělí a pátek. Pondělní trénink probíhá vždy na žateckém stadionu,“ přibližuje trenér žateckého klubu Jaroslav Šnobl.

Trenéři i hráči mohou potvrdit slova bratrů Weasleyových, kteří ve slavné kouzelnické knižní sérii prohlásili, že je famfrpál tvrdá hra. „Snoubí v sobě prvky házené, rugby a vybíjené, a proto se doporučuje věk od patnácti šestnácti let,“ vysvětluje viceprezident České asociace famfrpálu Radek Barvíř.

Nehoda u Žiželic na Žatecku. Jednu vážně zraněnou osobu transportoval do nemocnice vrtulník.
U Žiželic havarovala dvě auta, pro vážně zraněného letěl vrtulník

Ani mladší zájemci nemusejí zoufat, existuje pro ně dětská verze, kde jsou pravidla kontaktu pro hráče mnohem přísnější.

Pro famfrpál je nutné mít travnatou plochu. A sadu košťat v podobě plastových trubek. „Dále patří k vybavení pro hru šest obručí, čelenky pro rozdělení hráčů do pozic a míče,“ vyjmenovává Barvíř. Legendární camrál, potlouky a zlatonka nesmějí chybět. Ve světě čar kouzel létají samy, v tom našem ovládají volejbalový míč, míč na vybíjenou a žlutý váček s tenisákem lidské svaly.

Mezinárodní famfrpálová asociace (IQA) vznikla v roce 2009 v americkém Vermontu. Ze zámoří se začal sport šířit do Evropy, Austrálie a velké zastoupení má i v Turecku.

Cyklostezka asfaltová být nemusí, hlavně aby byla

Pravidelně se konají mezinárodní turnaje, kterých se účastní i Češi. „České týmy i národní reprezentace jezdí na mezinárodní turnaje, jako je evropský pohár – European Quidditch Cup nebo mistrovství světa, které se naposledy konalo před dvěma lety a Česká republika v něm obsadila 15. místo z 32 týmů,“ říká Radek Barvíř.

Než svět zasáhla pandemie koronaviru, plánovala česká asociace letošní rok zasvětit rozjetí české ligy, která by doplnila už existující Mistrovství České republiky. Původní dubnový a květnový termín je zatím bez náhrady zrušený.

Zájemci o členství v žateckém klubu budou ale poté, co všechna nařízení omezující činnost sportovních klubů skončí, vítáni. „Může přijít kdokoli, kdo se nebojí tento sport vyzkoušet. Požadavkem je hlavně úsměv a dobrá nálada,“ krotí obavy začátečníků trenér zlatonek Šnobl.

Pravidla se nově příchozí dozvědí na tréninku. Neměli by ale zapomenout na sportovní oblečení a pevnou obuv.

Pravidla famfrpálu v mudlovském světě

Pro získání bodů musí střelci či brankář dopravit camrál skrze jednu ze tří protivníkových obručí, čímž tým získává deset bodů. V tom mu fyzicky brání hráči z druhého týmu. Odrážeči mohou pomocí potlouků protivníky postavit dočasně mimo hru. Po zásahu potloukem je nutné sesednout z koštěte, upustit míč a vrátit se ke svým obručím. Hra končí ve chvíli, kdy zlatonku chytí chytač (30 bodů). Ten se ji snaží získat z opasku nosiče, který se před ukořistěním brání chytači všemi způsoby.