„Na hřbitově v Neředíně je nevyužitá plocha, kde vzniká Les vzpomínek. Jedná se o místo, kde by mohli uskutečnit rozloučení lidé, kteří mají vztah k přírodě a přivítali by alternativní způsob rozloučení s blízkými,“ vysvětluje ředitel Hřbitovů města Olomouce Ladislav Šnevajs. 

Tradiční rozloučení ve smuteční síni krematoria mnohým lidem nevyhovuje. Smuteční síň na ně působí stísněně a neosobně. Roky zavedená praxe neodpovídá jejich mentalitě a cítění. „Tady, v přírodní scenérii budou moci blízcí udělat netradiční rozloučení, které by případně lépe odpovídalo osobnosti člověka, jenž zemřel,“ popisuje záměr Šnevajs. 

V areálu horského resortu Kopřivná probíhá výstavba jedinečných ledových a sněhových soch, 21. ledna 2022 v Malé Morávce.
Trochu jiná zvířata. Atrakcí lyžařského areálu Kopřivná je ledová zoo

Zpopelněné ostatky blízkých zde bude možné uložit do půdy ke kořenům stromů a smuteční obřad či rituál provést podle představ rodiny. „Popel zesnulého bude možné zakopat v ekologicky rozložitelných urnách, nebo provést vsyp za podmínek, které budeme specifikovat,“ doplňuje Šnevajs.

Urny se zpopelněnými ostatky, nebo přímo vsypy bude možné provést v určité vzdálenosti od paty stromu, a to ve vegetačním období.

Včetně zázemí pro rozloučení

Les vzpomínek poskytne i zázemí pro rozloučení se se zesnulým v rakvi, jež bude po rituálu na přírodním pohřebišti odvezena do vykopaného hrobu či krematoria.

Plocha o velikosti fotbalového hřiště je osázena stromy a keři. Ve spolupráci se zahradní architektkou již proběhla rekultivace prostoru, nově byl vysetý trávník, některé staré stromy byly odstraněny, jiné prořezány. Rostou tu nové i starší duby, buky, javory, vrby, břízy, třešně, jilmy, lípy a jeřáby.

Kurz pečení tradičních valašských frgálů v hotelu Galik v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích; sobota 15. ledna 2022
Z „nepodarků“ krajovou specialitou. Frgály se na Valašsku pečou staletí

„Parkovou úpravu plánujeme dokončit během první poloviny letošního roku. Přidáme lavičky a vytvoříme určité zázemí pro případný přípitek. Prostor také dotvoří umělecké dílo,“ plánuje ředitel.

Předpokládá, že i některé pohřební služby se budou specializovat na alternativní obřady a rodině s organizací specifické poslední cesty blízkého pomůžou. Obřad je už nyní možné uskutečnit prakticky kdekoliv. Pohřební služby zaznamenávají zájemce o rozloučení se například doma na zahradě, kde zemřelý prožil kus svého života.

Ilustrační foto
V péči má tři děti, kvůli novele přišla pěstounka o tisíce. Je to podraz, říká

„To samozřejmě možné je. Lidem, kteří nemají takové možnosti a chtějí alternativu krematoria, nabídneme Les vzpomínek,“ říká Šnevajs. Podmínky, za jakých bude možné využít k poslednímu rozloučení a uložení urny olomoucký Les vzpomínek, by měly být jasné zhruba v polovině letošního roku.

Přírodní pohřebiště bude veřejně přístupné a návštěvníci hřbitova se budou moci mezi stromy volně procházet.