„Pepík Simbartl měl v sudu obilí, ale už se mu do něj nechtělo lézt, tak jsme se s ním domluvili, aby nám ho dal a pustili jsme se do toho. Dříve takové boudy dělal i pivovar, ale teď už ne. Vyrobili jsme si i takový přístřešek na posezení venku. Začali jsme s tím vloni v dubnu a v létě už bylo hotovo. Koupili jsme akorát plech na střechu a barvu, jinak to je vše z domácích zásob. Podíleli se na tom ještě Venca Cibulka a Milan Štengl. Občas přišel i někdo z kluků ze vsi a udělal, co bylo třeba,“ řekl Pavel Berka, který má svou malou hospůdku na zahradě.

Samosběr jahod v Moravském Žižkově
Plné košíky jahod. Na samosběr si u Moravského Žižkova přivstaly stovky lidí

Při provozu zjistili, že nastal problém s elektřinou, ale i s tím si poradili. „Když máme soudek a chlazení, tak nám elektřina chybí, ale naštěstí nám vždy pomůže soused, který má poblíž zásuvku. Takže od něj k nám jde proud a od nás k němu pak pivo,“ smál se Berka.

Od jara do října 

Posezení mají v provozu zhruba od jara do října, pořádají tam oslavy, posezení nebo se jen tak sejdou s kamarády.

Pikantností je, že sud mají dokonce vysvěcený od faráře. „Můj spolužák dělal faráře v Kašperských Horách, teď je ve Stachách, tak jsme mu řekli, aby přijel. Dali jsme na sud křížek a on nám ho vysvětil. Dělali jsme i kolaudaci, starosta přestřihával pásku a byl zde i vedoucí stáčíren z pivovaru,“ řekl Berka.

Do sudu se vejde šest lidí, ven pod přístřešek také.