Incident řešili mostečtí strážníci v jednom z městských parků. Pes chlapce pokousal na břiše. K řešení situace se jeho majitelka neměla, chlapcova matka proto vše oznámila městské policii. „Uvedla, že si její syn hrál venku s kamarádem a sousedčin pes se údajně vysmýkl z vodítka a jejího syna pokousal na břiše,“ popsala mluvčí mostecké městské policie Veronika Loucká.

Spor, který mohl skončit jen omluvou, kontrolou očkování a následným smírem a třeba sladkým bolestným pro chlapce, ale dořeší úřady. Strážníci zjistili, že majitelka zanedbala několik zákonných povinností. „Hlídka zjistila, že pes není označen evidenční známkou ani čipem. Majitelka psa hlídce strážníků také po chvíli doznala, že psa na úřadě nepřihlásila a nezaplatila za něj místní poplatek ze psů,“ dodala Loucká.

V sobotu ráno havaroval na novém kruhové objezdu v Mostě u aquadromu popelářský vůz.
Mladý muž převrátil popelářský vůz na bok. Vyjel bez dovolení i bez řidičáku

Od 1. ledna 2020 vešel v platnost veterinární zákon, který ukládá majitelům povinnost psa očipovat. Neučiní-li tak, riskují pokutu i to, že veterináři jejich mazlíčka nenaočkují proti vzteklině. Očkování proti této nemoci je přitom v České republice pro psy starší tří měsíců povinné už od roku 1953. Ani tuto povinnost ale žena nesplnila. Aby se chlapec vyhnul nepříjemnému testování v nemocnici, musela majitelka se psem k veterináři na vyšetření, zda není nakažený. „To se následně potvrdilo jako negativní,“ připomněla mluvčí strážníků. Majitelku psa čeká za prohřešky řešení na magistrátu.

Nezodpovědná majitelka se také zařadí mezi aktuálně řešené případy Státní veterinární správy v kraji. „V řešení máme v Ústeckém kraji momentálně dva případy. Od začátku roku jsme prošetřili tři majitele psů, kteří psy očipované neměli,“ říká mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Ačkoli může správa udělit pokutu až do výše dvaceti tisíc, v kraji byla zatím mírná. „Pokuty se pohybují v řádu jednotek tisíc, většinou je s tím spojený ještě i jiný prohřešek,“ dodává mluvčí Vorlíček.

Ilustrační foto
Želenice staví místa pro relaxaci. Potěší i stovky projíždějících cyklistů

K dnešnímu dni má mostecký magistrát v evidenci 5800 psů. Placení poplatků se jejich páníčci většinou nevyhýbají. „Aktuálně evidujeme 529 nedoplatků, nicméně majitelů psů mají čas na jejich zaplacení až do 30. června,“ připomíná mluvčí magistrátu Klára Vydrová.

Kdo však nezaplatí ani poté, toho čeká pokuta. „Postupujeme podle jejich předchozí platební morálky, poté rozhodujeme o výši pokuty. Její maximální výše dosahuje trojnásobku poplatku za psa,“ upřesňuje Vydrová. Částku může posléze město vymáhat po neplatičích i exekucí.

Vzteklina se neobjevuje
V roce 1989 byl na Klatovsku zahájen celorepublikový projekt orální vakcinace lišek jakožto největších přenašečů vztekliny. Už v roce 1995 poklesl celkový počet pozitivních nálezů o 88 procent ve srovnání s výchozím rokem. Od roku 2002 je Česká republika nákazy prostá. Na Mostecku se během letošního roku odebraly negativní vzorky z osmi zvířat.
Zdroj: SVS

Extrem Bike Most.
Extrém Bike se chystá do Mostu. Závodníci se sejdou v druhé polovině června