Podle prvotních šetření policie je důvodem nehody nedostatečné věnování se řízení. „Nedaleko za sjezdem na Holubice totiž došlo k řetězové srážce několika automobilů. Hrůzostrašně vypadající karambol čtyř nákladních automobilů, jedné dodávky a osobního vozidla si nakonec vyžádal tři zraněné,“ přiblížil policejní mluvčí Petr Vala.

Zdroj: HZS JmK

Záchranáři vyslali k nehodě pět pozemních vozů včetně letecké záchranné služby. „Naši operátoři vyslali na 210. kilometr dálnice D1 k řetězové dopravní nehodě celkem pět prostředků, včetně letecké záchranné služby. Jednalo se tedy o mimořádnou událost prvního stupně,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Jednu pacientku její kolegové po ošetření převezli se středně těžkým poraněním k další péči do Vojenské nemocnice v Brně. „Další dva pacienti byli zaklínění ve zdemolovaných kabinách. První muž byl vyproštěn po téměř dvou hodinách, již v průběhu vyprošťování jsme mu poskytli infuzní terapii a léky tišící bolest. Pacient utrpěl těžká zranění, byl zaintubován a na řízené ventilaci jsme jej pak v kritickém stavu vrtulníkem transportovali na urgentní příjem Fakultní nemocnice Brno," přiblížila mluvčí záchranky.

Vyproštění: Dvě a půl hodiny

Druhý muž byl vyprošťován dokonce skoro dvě a půl hodiny. „Také o něj jsme pečovali už v průběhu vyprošťovacích prací. Tento pacient byl při vědomí a po ošetření jsme jej se středně těžkým poraněním převezli k další péči na urgentní příjem Fakultní nemocnice u svaté Anny," uvedla Bothová. Mladý řidič kamionu vyvázl jen s pohmožděninami.

Vyproštění dvou řidičů bylo podle mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky extrémně náročné a v obtížných klimatických podmínkách. „V jednom případě šlo o zcela zdeformovanou kabinu kamionu, který narazil do návěsu kamionu před sebou. V kabině bylo minimum prostoru a hasiči se velmi těžce dostávali ke zraněnému a museli ještě vytvořit dostatečný prostor k jeho vyproštění. Řidiče se ze zdemolované kabiny podařilo vyprostit po téměř dvou hodinách a hasiči následně pomohli záchranné službě s jeho transportem do vrtulníku, který přistál na dálnici pár desítek metrů od nehody," popsal první náročný případ mluvčí hasičů.

Ilustrační snímek. Výstavba dálnice.
První úsek D55 na jižní Moravě je na dosah. Druhý potřebujeme hned, zní z obcí

Ve druhém případě zůstal řidič zaklíněný v kabině, která byla po střetu utržena a trčela několik metrů nad zemí zapřená do přívěsu dalšího kamionu. „Také v tomto případě bylo velmi náročné dostat se do kabiny. Při vyprošťování musel dokonce asistovat vyprošťovací automobil, který zajistil nahnutý přívěs. Řidiče se podařilo dostat z kabiny po více než hodinách," sdělil Mikoška.

Za nehodou se vytvořila až desítikilometrová kolona. Proudy vozidel rychle ucpaly i objízdné trasy. „Policisté tak museli na nejvytíženějších silnicích přistoupit k řízení a urychlení provozu. Podle prvotních informací šofér nákladního automobilu, dosud z nezjištěných příčin, narazil do kolony před ním stojících vozidel. Přesnou příčinu vzniku dopravní nehody však nyní budou vyšetřovat dopravní policisté. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že se cizinec nemusel plně věnovat řízení motorového vozidla," uvedl policejní mluvčí.