„Když jsme otevřeli v Hodoníně zbrusu novou atrakci 3D bludiště, která vyrostla také za spolupráce města Hodonína mezi korunami starých dubů, naší hlavní myšlenkou byl pohyb a radost dětem i rodičům,“ připomněl Vítězslav Topilin, který spolu s Petrem Ševčíkem stáli za vznikem tohoto lesního parku s téměř dvěma sty metry lávek v sítích.

Hodonínský Pánov desátý den po ničivém tornádu.
Dobrovolníci dál pomáhají. Někteří lidé v hodonínském Pánově už mají střechy

Nejvyšší stezky vedly až do desetimetrové výšky. Nejmenší děti měly své první parto už ve čtyřech metrech. „Ročně 3D bludiště navštívilo až dvacet tisíc dětí s rodiči z celého Česka i z cizích států. Velmi navštěvované bylo zejména na konci školního roku, a to jak dětmi škol, tak i ze školek,“ přiblížil spoluzakladatel toho lanového centra plného průlezů. Očekával, že sem i letos dorazí děti z celé republiky.

Jenže ve čtvrtek také na tuto část Hodonína zaútočily savé víry tornáda. „Všechno bylo během pěti minut pryč. Úsilí a dřina, které jsme bludišti věnovali, se během řádění tornáda sesypalo k zemi jako dětské kostky. Když jsme se tam po několika dnech dostali díky hasičům, kteří doslova prořezali cestu, našli jsme jen obrovskou změť polámaných stromů a trosek bludiště. Beznaděj a vztek, asi takové pocity jsme všichni z 3Déčka měli a máme,“ posteskl si.

Vznikne nové bludiště? 

Nejdřív se ale museli vypořádat s důležitějšími následky tornáda, a to s opravami poničených střech a oken domů či s odklízením trosek. S nadějí však přišli fanoušci 3D bludiště. Ty zajímala nejen jeho budoucnost, ale především nabídli pomoc. „Z celého srdce děkujeme. Rozhodli jsme se zabojovat, pokračovat a zkusit vybudovat nové 3Déčko,“ uvedl Topilin s tím, že možní podporovatelé obnovy tohoto lesního parku mohou své peněžní příspěvky poslat na jejich transparentní účet. Číslo konta je uvedené na facebooku 3D bludiště.

Demolice pod kontrolou jihomoravských hasičů po ničivém tornádu z 24. června 2021. Na snímku Zdravotní středisko Lužice na Hodonínsku.
Není tu jen solidarita, ale také hyenismus, tvrdí svědci rabování na jihu Moravy

Obnovu podporuje například Kateřina Helešicová. „Se syny jsem byla tam dokonce ještě ve čtvrtek v 18:15. Už podruhé nám totiž ve 3D bludišti připravili ukončení sezony pro malé hokejisty, a to zadarmo,“ upozornila hodonínská maminka. Zhruba o hodinu později však zahájilo tornádo svůj ničivý nálet.