Každý den naplánovali organizátoři zajímavá místa pro návštěvu, a to nejen v oblasti Bílých Karpat. Zajeli jsme i na Slovensko do Holíče a Skalice.
Začátek patřil jedné z kolonád v Lednicko-Valtickém areálu, historické památky a zámky ve Strážnici, Uherském Ostrohu, Miloticích a Holíči nadchly všechny milovníky historie. Z muzeí mělo u pánů největší úspěch letecké muzeum v Kunovicích s leteckým speciálem „Naganský expres“. Seniorky zase uchvátilo muzeum krojů ve Vlčnově spojené s výstavou kočárků.

Na programu bylo i zajímavé muzeum J. A. Komenského, stejně jako Záhorácké muzeum ve Skalici, jediněčná byla i exkurze do dílny modrotisku ve Strážnici. Návštěva zahradní železnice ve Vracově probudila ve všech seniorech nadšení, které je vlastní snad jen dětem. Jízdu amatérskou vlakovou soupravou si nenechal ujít nikdo.

Skupina seniorů se také zastavila v obci Hrušky, která byla poničena tornádem, a kam směřovala pomoc z akce „Hrušky pro Hrušky“, při které zástupci Města Prachatice v roce 2021 předali místním stromky hrušní a některé i vysadili.
Program cesty byl také doplněn o návštěvu měst Hodonín a Veselí nad Moravou s jeho moderním náměstím a zrekonstruovaným přístavem na Baťově kanále.

Minout jsme nemohli ani vinné sklepy v Petrově – Plže, které jsou zapsané na seznamu UNESCO. Zažili jsme také přísnou kontrolu celní správy ohledně uprchlíků na hraničním přechodu se Slovenskem. Závěr pobytu patřil výstupu na vrch Náklo (265 m.n.m.) na vrcholu tohoto kopce byly středem pozornosti sochy kupce Sáma, knížete Svatopluka, Rostislava, a věrozvěstů Cyrila a Metoděje v nadživotní velikosti.

Nedělní program senioři zakončili krojovanými hody v Ratíškovicích, krojovaný průvod měl více jak 300 účastníků, byli jsme svědky téměř všech hodových rituálů u stárka a stárky.

Za článek z výletu děkujeme Haně Rabenhauptové, za fotky pak Karlu Hrůzovi.