„Znalci místních poměrů potvrdí, že na podzim je Šumava nejkrásnější. Po rušné letní sezóně se celá oblast zklidní. Davy turistů jsou pryč a celá krajina se zahalí do jakéhosi zvláštního tajemna. Až má člověk chvílemi obavy, že ho zdejší příroda zcela pohltí.
Ztratit se však nemůže nikdo, zvláště ne s novým tištěným průvodcem Šumavsko pro tuláky z dílny destinačního managementu turistické oblasti Šumavsko, který vedle top deseti pěších a deseti cyklo tipů na výlety nabízí i bonusovou trasu stezky legendárního Krále Šumavy. Vychutnat si pravou podzimní náladu snad nelze nikde jinde lépe, než právě zde,“ uvedl ředitel JCCR Petr Soukup.

Dokonalou kombinací historie, jedinečné přírody a zajímavostí, okořeněnou skutečnými velmi dramatickými a mnohdy i tragickými lidskými osudy, je bonusová stezka Po stopách Krále Šumavy. Tato trasa, označovaná pohraničníky jako Kanál 54, začínala za bývalou hospodou manželů Koubových „U Sloupu“ nad Vimperkem, popřípadě níže u bývalé cihelny. Pokračovala kolem Městských Lad k Medvědímu potoku, kolem Michlovy Hutě mezi vrchy Kamenná a Bukovec, okolo Nového Světa přes Novosvětskou slať a pod Janskou horou k Františkovu. Tady musel Král Šumavy, Kilián Nowotny, s převáděnými přebrodit Teplou Vltavu, případně přejít přes jeden ze čtyř můstků. Pak pokračoval dál mezi Stolovou a Stanovou horou směrem k Bučině. Tu obešel zprava po svahu Stráže a v sedýlku nad prameny Vltavy překročil státní hranici. „Pocity lidí prchajících touto trasou do

Německa si nyní může, ovšem bez přítomnosti po zuby ozbrojených pohraničníků a jejich psů, vyzkoušet každý z návštěvníků Šumavska,“ doplnila Korousová.

Po zdařilém útěku přes hranice přijde vhod šumavská gastrostezka

Po zdařilém útěku přes hranice ve stopách Krále Šumavy i po dalších toulkách podzimní Šumavou vyhládne. Je třeba si odpočinout a dobře se najíst. Proto manažeři turistické oblasti Šumavsko připravili pro své návštěvníky dalšího průvodce. Tentokrát lokální gastronomií. Prostřednictvím „Gastrostezky turistickou oblastí Šumavsko“ mohou turisté ochutnat to nejlepší z této oblasti. Tvoří ji dvě trasy s celkem 26 zastaveními v nejrůznějších restauracích, cukrárnách, farmách, pekárnách, uzenářstvích a podobně.

Šumavsko je stále novým a tudíž ještě ne zcela zažitým názvem spojujícím lokality jihočeské části Šumavy a jejího podhůří. Jde o území s rozlohou 980 čtverečních kilometrů a více než 50 příhraničními obcemi. „Šumavsko geograficky nekopíruje území Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, ale pouze centrální Šumavu od Strážného po Kvildu. Neopisuje ani přesnou hranici jihočeského Pošumaví. Proto bylo potřeba tuto turistickou oblast pojmenovat novým, netradičním a také dobře zapamatovatelným názvem,“ doplnila produktová manažerka turistické oblasti Šumavsko Marie Korousová.

Turistická oblast Šumavsko se skládá ze dvou oblastí. Jihočeské Šumavy a jihočeského Pošumaví. Obě tyto oblasti jsou velmi specifické, diametrálně se liší svou nabídkou a zároveň se doplňují, čímž má oblast jako celek z pohledu turisty opravdu co nabídnout. Každá ze dvou oblastí Šumavska je specifická v něčem jiném. Jihočeská Šumava je tvořená územím plným přírodních krás Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, které nabízí aktivity pro milovníky turistiky, aktivního pohybu i nedotčené přírody. Jihočeské Pošumaví tvoří převážně tradiční venkovské území se zemědělskou tradicí, výrobou a nabídkou místních produktů. Je také místem se zajímavou venkovskou architekturou, technickými a historickými památkami, bohatou nabídkou tradičních lidových slavností a zvyků.

Za článek a fotky děkujeme Kláře Poláškové z Jihočeské centrály cestovního ruchu