Při podzimní dovolené nám počasí příliš nepřálo, často pršelo, a tak jsem byli nuceni mu uzpůsobit svoje plány. Nakonec jsme vyráželi především do blízkého okolí Lutové u Chlumu u Třeboně, kde jsme pobývali. Zde se nachází přírodní rezervace Staré jezero a procházky okolo stejnojmenného rybníka a po hrázích okolních rybníků Výtopa a Starý Hospodář byly velkou náplastí za hodiny deště, kdy se nám kvůli němu nechtělo opustit teplo pokoje. 

Rezervace je ráj nejen pro milovníky ptactva, ale i pro obyčejné pěší turisty, a navíc je dostupný i pro vozíčkáře. Zdejší lokalita nadchne každého. Aleje mezi rybníky se vzrostlými listnatými velikány, v tuto dobu velké množství všemožných druhů hub, ale hlavně obrovská hejna vodních ptáků. Jedním slovem nádhera. 

Kormoráni asi nejsou zrovna tím druhem, ze kterého by rybáři skákali metr vysoko, ale pro laika je přesto zážitek, když vidí břízu na ostrůvku vprostřed rybníka jimi doslova obsypanou. Skvělá podívaná je na flotilu za sebou plujících několika desítek labutí, o kachnách nemluvě. Volavky krouží v bezpečné vzdálenosti, ale zahlédnete jich mnoho.
Vašemu pohledu určitě neuniknou potápky či racci a spousta dalšího vodního ptactva. Upřímně se těšíme na příští rok, kdy si snad budeme moci v klidu sednout někam do sucha pod strom, splynout s přírodou a tiše tu nádheru pozorovat.