Klára Alešová, Strakonický deník
DOMÁCÍ ROHLÍKY
Recept na domácí rohlíky redaktorky Kláry Alešové.Zdroj: Klára Alešová1 kg hladké mouky
500 ml vody
50 g droždí
3 polévkové lžíce cukru
1 polévkové lžíce soli
100 ml oleje
250g másla (sádla)
Nejdříve z trochy mouky, vody a droždí nechám na teple vykynout kvásek. S ním potom promíchám ostatní přísady. Po vykynutí těsta vyválím, nakrájím trojúhelníčky a smotám do tvaru rohlíku. Na plechu ještě nechám cca půl hodiny kynout. Pak se peče v rozpálené troubě na 230 stupňů asi 12 minut. Po upečení je sundám na rošt a nechám vychladnout. Před pečením rohlíky mažu vodou, možné je to třeba i vajíčkem a posypat solí, semínky, a podobně.

"Pečivo kupujeme balené a když už jsme měli dost chleba a baget, přišly na řadu domácí rohlíky. Všem moc chutnají a za týden jich peču někdy i šedesát. Zatím žádný nezbyl. Navíc jsou bez mléka a vajec, třeba pro alergiky," doplnila Klára Alešová.