Oblíbený zabijačkový recept: Sekaná podle Maxijedlíka
Máte také svůj obíbený recept? Chcete se pochlubit, jak u vás zabijačka vypadá? Pošlete text a fotografie na servis.jih@denik.cz
Postup přípravy sekané podle Maxijedlíka:
Do pánve dám nadrobno nakrájenou slaninu a nechám ji opražit, až pustí tuk. Pak přidám cibuli a obojí smažím, aby cibule zesklovatěla. Do mísy dám mleté maso a přidám nejdřív rohlíky, které jsem předtím namočil do mléka a pak vymačkal. Maso začnu rukama míchat a přidávám všechny ostatní ingredience a koření.Když maso drží pohromadě, vyndám ho z mísy a zpracovávám na vále. Těsto vytvaruju do šišky a uhladím.Než dám sekanou do trouby, potřu ji směsí, kterou jsem si předem připravil. Sekanou potírám během pečení několikrát a peču ji odkrytou na 180 °C 45 min.Místo vody používám na podlévání pivo. Nejenže dodá šťávě dobrou chuť, ale udělá na sekané pevnou kůrku.
Suroviny :
150 g slaniny
2 najemno nakrájené cibule
1 kg mletého masa (vepřové + hovězí)
2 starší rohlíky, nakrájené
100 ml mléka
5 stroužků česneku, prolisovaných
3 lžičky čerstvého tymiánu
2 lžíce majoránky
3 lžíce plnotučné hořčice
libeček čestvý nebo sušený
směs k potírání: 3 lžíce plnotučné hořčice
3 lžíce piva
2 lžíce oleje
2 lžičky sladké papriky
Dobrou chuť přeje Maxijedlík Jaroslav Němec https://www.facebook.com/jaroslav.nemec.96/