Celkem už dobrovolníci od programu Dokážeme víc, který rozběhla Česká spořitelna ve spolupráci s Nadací VIA, obdrželi granty v celkové hodnotě přesahující 6,75 miliónů korun. Ožilo díky nim zatím 92 úžasných míst po celé ČR. Míst, která by jinak zůstala nevyužitá či zapomenutá.

Jedním z takových jsou i nová stromořadí ve Svatém Janu nad Malší nedaleko Českého Krumlova. Tamní spolek Sedlce pro život se rozhodl vysázet podél okolních cest a na meze nové stromy. Cílem bylo navrátit zdejší krajině její rozmanitost a přispět k zadržování vody v ní. „Zároveň jsme ale chtěli prolomit ledy mezi starousedlíky a novými sousedy. Navzájem se moc neznali a díky společné výsadbě stromů měli skvělou příležitost to změnit,“ popisuje jeden z organizátorů projektu Michal Bláha. Na společných brigádách se lidé podle něj dobře poznali. A stromořadí se nyní mohou stát místem pro jejich pravidelné setkávání, například při společné sklizni ovoce nebo údržbě jednotlivých stromů.

Nový ročník grantového projektu běží právě nyní. Přihlašovat se zájemci mohou na www.dokazemevic.cz. Na každý jednotlivý projekt poskytuje Česká spořitelna maximálně 100 tisíc korun.

Andrea Studihradová