Sešlo se šest a půl tisíce korun, ze kterých bylo nakoupeno 20 stromů hrušní v místním zahradnictví. Hrušně 26. října 2021 odvezli místostarosta Miroslav Lorenc, předseda komise Zdeněk Krejsa a koordinátor sbírky do obce Hrušky, konkrétně rodině Oldřicha a Jitky Komendových. Na prachatické čekalo milé setkání, při kávě a pravých moravských koláčích. Poslechli si i vzpomínky na „hrůzné tornádo“, které se Moravou před létem prohnalo a po prohlídce obce zjistili, že jsou jeho následky na mnoha místech ještě znát.

Prachatická skupinka přivezla Komendovým nejen stromy, ale také zbytek peněz a pozornosti z města. Měli velikou radost a také hned říkali, že si vše nenechají pro sebe, o stromky se rozdělí a také dají vědět, jak se chytly. Na zahradě byl symbolicky vysazen první strom hrušně. Rodina přišla nejen o zahradu, sad, ale také stodolu, dílnu a měla poničený dům.

V rámci firemního dobrovolnictví na nákup stromů finančně přispěli ve výzvě "Hrušky pro Hrušky" zaměstnanci prachatického úřadu a další dobrovolníci, jako členové komise sociální a prevence kriminality, či jednotlivci z řad seniorů (Senioři ČR, SeniorPoint) a někteří zastupitelé.

Děkujeme všem dobrovolníkům, kteří se do sbírky na nákup hrušní pro Hrušky podíleli.

Za článek děkujeme Haně Rabenhauptové