Na programu je hned ráno od 8 hodin procházka do lesa s mykologem – sraz je na fotbalovém hřišti. Od 10 do 17 hodin můžete navštívit výstavu hub a ochutnávku houbových jídel. Kromě toho bude od 18 hodin nachystaná dětská taneční zábava, od 19 hodin pak taneční zábava pro dospělé. Zahraje VV Band.

A jak se Stachy dostaly ke svým Houbovým slavnostem a houbám vůbec? Na trávníku u kostela se nachází chráněná lokalita hřibovitých hub. Plodnice jsou pečlivě označeny a číslovány. Houby začaly růst na místě bývalé benzínové pumpy poté, co byla do prostoru navezena v roce 1961 nová zemina. Pravděpodobně s ní se na náměstí dostalo i podhoubí, kterému se v klimatu šumavské obce daří.

Traduje se ale i to, že zaměstnanec bývalé pumpy býval vášnivým houbařem a plodnice přinesené z lesa si u pumpy čistil.Po roce 1961 se objevily hřiby smrkové, později je nahradil hřib koloděj, přičemž hřib smrkový se opět vyskytl roku 2012. Krom hřibovitých hub se objevují i lišky a holubinky. 

Největší úroda, celkem 246 kusů hřibů, byla zaznamenána v roce 1984. Houby jsou tu obcí chráněné, to znamená, že není možné je sbírat.

Za pozvánku na akci děkujeme Vladislavu Voldřichovi