Ani letos se ovšem šumavská HS s uplynulým rokem nemůže rozloučit tradičním způsobem, sjezdem s pochodněmi nejprudší sjezdovkou Šance na Špičáku.

„Několik let po sobě nám to nedovolil nedostatek sněhu. Tak jsme Šance alespoň sbíhali. Letos nám sice počasí přeje, sněhu je dostatek, ale vzhledem k nouzovým opatřením v souvislosti s Covid-19 takovou akci nesmíme uspořádat. I tak ale budou všichni naši členové v duchu s vámi, našimi kamarády a milovníky hor,“ komentoval situaci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava a popřál všem úspěšný rok 2021, plný především zdraví a spokojenosti.

Připomněl také tradiční pozdrav, kterým se HS a šumavští lyžaři s rokem loučí: „Hodně štěstí v novém roce, ať se Vám vše vydaří, to Vám přeje Horská služba a šumavští lyžaři!“ Tradice silvestrovského sjezdu na Špičáku sahá až do roku 1948, kdy byla na Šumavě založena Horská služba. Tehdy ještě nebyly svahy Špičáku zalesněny tak jako dnes a silvestrovský sjezd se odehrával zhruba tam, kde se nyní nachází sjezdová trať č. 2.

Tradice byla přerušena v roce 1951, kdy bylo zřízeno pohraniční pásmo a Špičák byl spoután krunýřem železné opony. V roce 1957 byl opět silvestrovský sjezd s pochodněmi obnoven a lyžaři startovali zhruba v polovině nynějších Šancí. Od roku 1972 se Šance začaly sjíždět celé a kromě dvou ročníků, které se nekonaly kvůli nedostatku sněhu, nebyl tento každoroční zvyk přerušen.

„Zakladatelé tohoto tradičního rozloučení byli Antonín Říha a Jiří Bárta. V pozdějších dobách na ně navázali Vlastík Maxa, pan Ticha, Franta Chroust a mnoho dalších členů Horské služby. Každý sjezd je vždy doplněn troubením večerky na trubku,“ doplnil náčelník Janďura.

Horská služba Šumava