Vždyť došlo na otevření nové restaurace v přízemí kulturního domu s příznačným názvem Čezeta. Nemohl v té době tušit, že moderní stravovací zařízení včetně skvěle vybavené kuchyně čeká jen několik dnů života.

Co nám covid dal a vzal.Zdroj: Deník„Sotva jsme se nadechli k práci, přišel koronavirus a zavření. Tenkrát měl být výroční ples gymnázia. Vše bylo připraveno, nakoupeno, připravené jídlo. Makali jsme celou noc a v sobotu ráno zákaz,“ vzpomíná Ivan Gondek. Co šlo, putovalo do mrazáků a chlaďáků. „Zůstali jsme s manželkou prakticky bez prostředků. Spoléhali jsme na stát a nedostali jsme ani korunu,“ pokračuje Ivan Gondek.

V první vlně se rozhodli výdejní okénko nezřizovat. „V té době to ani nemělo smysl. A kromě toho nám úplně maximálně pomohlo město odpuštěním nájmu. Bez této pomoci by asi byl konec hned,“ říká Ivan Gondek.

Student ZSF JU Vít Mazák u vstupu na pracoviště JIP Nemocnice České Budějovice.
Vít Mazák pomáhá během pandemie na jednotce intenzivní péče v Budějovicích

Opětovné otevření v květnu odstartovalo cestu za zahojením ran a šrámů. Díky vstřícnosti zákazníků a přívalu turistů se podařilo zdánlivě nemožné – dostat se z nejhoršího. Ale když už se zdálo, že nejhorší mají manželé Gondekovi za sebou (a nejen oni), přišel druhý lockdown. Tentokrát už měla okénko i Čezeta, i když o žádné horentní vyvařování se nejednalo. Ale s výdělkem v letní sezoně a opětovnou pomocí od města, které stanovilo pouze poloviční nájem, to bylo možné.

Dovoz jídla.Zdroj: Deník

Restaurace Čezeta.Zdroj: Deník/ Petr ŠkotkoPřed několika dny Čezetě svitla malá naděje. Opět se vydala na cestu z nejhoršího a mohla se těšit na hosty byť v omezeném množství. Ale vše je zase jinak, vláda rozhodla, že restaurace mohou mít od středy 9. prosince opět pouze do 20 hodin. Ale ani tohle další rozhodnutí z řady nepochopitelných nedonutilo Ivana Gondeka k hysterii. „Co k tomu říct? Že dvě hodiny plošného zákazu nemají pro zlepšení situace nejmenší význam. Místo toho, aby se vláda zaměřila na konkrétní místa, kde problémy vznikají, vydá trest pro všechny bez výjimky,“ říká Ivan Gondek. A opět nikdo neví, co bude dál. Zimní sezona je pro restauraci v kulturním domě ekonomicky zajímavá především kvůli plesům. Ty jsou ale zatím v nedohlednu.

Restaurace nenese název Čezeta jen tak z rozmaru. Pro celé generace Strakoničáků je symbolem kvality, dobré práce, odhodlání a srdcařiny. Snad nejde jen o vzpomínku…