Ve svém průzkumu vyšla z dostupných dat z veřejných recenzí, které se týkaly hodnocení veřejných toalet v evropských metropolích. „Zaměřili jsme se na využití výrazů, které představují slovo špinavý či jeho synonyma,“ sdělila za výzkumnický tým Sarah Hallam.

Jistě tak na řadu přišlo hodnocení WC Hlavní nádraží, WC Staroměstské náměstí, WC Václavské náměstí či WC v metru.

Na první místo byly na základě průzkumu co se týče úrovně veřejných toalet zařazeny finské Helsinky. U nich skóre čistoty a komfortu dosáhlo 4,85 z 5 možných bodů. Výraz špinavé či jeho synonymum se objevilo pouze v necelých třech procentech analyzovaných recenzích. Tedy výborný výsledek.

Klasický sprchový gel ani mýdlo pro očistu intimních partií nestačí.
Jak na ženskou intimní hygienu: Čím se mýt a co naopak nepoužívat

Naopak v průzkumu zcela propadl Berlín. Skóre čistoty a komfortu dosáhlo pouze 0,16 z 5 možných bodů. Výraz špinavé či jeho synonymum se objevilo skoro v každé desáté recenzi. O mnoho lépe nedopadl Londýn (0,32 bodu) či Atény (0,63 bodu).

A co Praha? Ta podle průzkumu vytvořeného na základě recenzí skončila na šestém nejhorším místě se skórem čistoty 1,25 bodu z 5 možných. Tedy celkově 6. nejhorší místo ze zkoumaných měst.

K tomuto typu průzkumů je vhodné dodat, že mohou být svým způsobem zkreslené. Zatímco část veřejných toalet může být zcela v pořádku, v dalších případech může jít o naprostý propadák třeba jen kvůli předchozím návštěvníkům a nepříliš aktivnímu správci toalety. Také záleží na složení respondentů a jejich představě o úrovni veřejného WC.

Podívejte se na nespokojeného uživatele veřejného WC. Video už vidělo skoro 40 tisíc lidí:

Zdroj: Youtube

Tématu pražských veřejných toalet se před časem věnovala i reportérka Pražského deníku Veronika Cézová.

„Silně zapáchající záchody a toalety, které byly uzavřené dříve, než měly. To jsou dva nejčastější prohřešky, na které jsem narazila během reportáže „tour de záchody“. Obešla jsem toalety ve všech stanicích metra na linkách A, B i C. A výsledek? Záchody na „áčku“ jsou přepychové, ale Stodůlkám a Invalidovně na „béčku“ se, pokud to není akutní, raději vyhněte obloukem,“ sdělila ke své reportáži

Celý průzkum se uskutečnil v rámci Světového dne toalet, který připadá na 19. listopadu. Vyhlásila jej organizace WTO (World Toilet Organization), která má za cíl politickými, technologickými, ekonomickými i vzdělávacími cestami zlepšovat hygienické podmínky ve světě. Uvádí to alespoň internetová encyklopedie cs.wikipedia.org.

Bodové hodnocení čistoty veřejných WC ve vybraných evropských městech

Berlín (Německo) 0,16/5 (tedy 0,16 bodu z 5 možných)
Londýn (Spojené království) 0,32/5
Atény (Řecko) 0,63/5
Tallinn (Estonsko) 0,78/5
Lisabon (Portugalsko) 0,94/5
Praha (Česko) 1,25/5
Amsterdam (Nizozemsko)1,57/5
Paříž (Francie) 1,72/5
Varšava (Polsko) 1,88/5
Bukurešť (Rumunsko 2,03/5
Madrid (Španělsko) 2,19/5
Vilnius (Litva) 2,35/5
Riga (Lotyšsko) 2,66/5
Budapešť (Maďarsko) 2,82/5
Helsinky (Finsko) 4,85/5