Labská stezka nabízí 1300 kilometrů atraktivního putování podél Labe v Česku i Německu. Hlavně v turistické sezoně se na ní potkávají tisíce cyklistů, koloběžců, in-line bruslařů i běžců, ale i rodin s dětmi na procházkách. Díky cykloprůvodci teď mohou lidé dostat aktuální tipy na výlety a zážitky.

„Vedle přehledu certifikovaných služeb a možností ubytování pro cyklisty obsahuje brožura také mapy úseků s tipy na hlavní atrakce, jízdní řády přívozů, kontakty na informační centra a další důležité informace,“ uvedl viceprezident Evropské cyklistické federace Daniel Mourek.

Skladný průvodce se vejde svými rozměry 21x15 cm do každé cyklobrašny. Obsahuje také kontakty na 560 ubytovacích a stravovacích zařízení, v případě potřeby tu cykloturisté najdou i kontakty na hlavní servisy.

Ilustrační fotografie.
V Ústí nad Labem lékaři odhalili další případy úplavice. Onemocnělo osm dětí

Aktuální vydání brožury, která provádí od pramene řeky Labe až k jejímu ústí do moře, se slavnostního křtu dočkalo 13. února v rámci veletrhu Holiday World Praha. Po celý rok bude k dostání zdarma na všech veletrzích cyklistiky a cestovního ruchu, ve všech informačních centrech podél Labe a v zařízeních s certifikací Cyklisté vítáni na Labské stezce. Je ale možné jeho tištěnou verzi i objednat nebo stáhnout v elektronické podobě na labska-stezka.cz.

Jak připomněl Daniel Mourek, vedle silné a jednotné mezinárodní propagace stezky jsou klíčové také investice do její infrastruktury. Letos tak bude pokračovat výstavba nových úseků nejen v Ústeckém kraji s podporou fondů Evropské unie. Otevření se dočká úsek mezi Račicemi a Hněvicemi, který naváže na další poměrně nový úsek od Dobříně a který propojí Labskou stezku v Ústeckém kraji s hotovým úsekem na území Středočeského kraje od Mělníka.

Od Záluží po Děčín

Stezka získala své označení v roce 1995 v Německu, samotná výstavba infrastruktury stezky v Česku se datuje k roku 2010. K tomuto kulatému výročí byla loni v říjnu zahájena putovní výstava, která připomíná 10 let snahy a úspěchů Ústeckého kraje při budování trasy. „Úseky cyklostezky od Záluží po Děčín prezentuje 10 podsvícených informačních panelů,“ uvedla Kamila Vlčková z Nadace Partnerství, která je koordinátorem stezky.

Výstava je do 28. února k vidění v informačním středisku v Ústí, následně se přesune do Děčína.

Labská stezka vede atraktivním prostředím koridoru řeky Labe od pramene v Krkonoších až k Severnímu moři u německého Cuxhavenu. Na území Ústeckého kraje vede cyklotrasa Děčínskem, Ústeckem a Litoměřickem, vždy podél Labe.

Opěrná zeď na Čertovce. Archivní foto.
Sesuv je horší, než se čekalo. Oprava opěrné zdi na Čertovce vyjde na 13 milionů