Její slova byla pravdivá. Jak později potvrdil velitel Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Netolice Jan Marek, v areálu archeoparku na svatém Jánu se opravdu před Silvestrem našel podpalovač, známý jako PEPO. „Otázkou zůstává, zda měl někdo v úmyslu opevnění s historickou věží opravdu zapálit,“ řekl Jan Marek.

Planý poplach

Je totiž možné, že zde podpalovač zůstal po řemeslnících, kteří zde dokončovali stavbu historické věže. Na místě se nalezly také nějaké matrace, které mohly posloužit při zapálení dřevěného opevnění. Celou věcí se podle slov velitele hasičů zabývá netolický starosta Oldřich Petrášek. Ten však včera bohužel nebyl k zastižení ani na mobilním telefonu.

Velké obavy

Ve městě se nikdo nediví, že podpalovače způsobily takový rozruch. V říjnu loňského roku se totiž někdo opravdu pokusil archeopark zapálit a tehdy se to neznámému vandalovi dokonce podařilo. Velkým štěstím tehdy bylo, že tudy šel na procházku manželský pár, který velmi rychle zareagoval a oheň se tak podařilo včas zlikvidovat. I tak bylo několik dřevěných klád z opevnění věže značně ohořelých. „Nechápu, proč tohle někdo udělal, co ho k tomu mohlo vést,“ kroutil tehdy nevěřícně hlavou jeden z řemeslníků. Jak doplnil velitel SDH Netolice Jan Marek, ať to byl nyní jen planý poplach či opravdu hrozilo nebezpečí, že chtěl někdo archeopark zapálit, bude nutné se na něco takového připravit. „S cisternou bychom se sem rozhodně nedostali, přístupová cesta je úzká. Musíme připravit plán dopravy vody,“ vysvětlil. Ten by měl být hotov v nejbližší době.

Vyhlídková věž by měla být již brzy oficiálně zpřístupněna veřejnosti.