Přivést do svého domu můžete jen elektřinu a tou svítit, vařit, prát i ohřívat vodu a topit. Lze také využít plynovou přípojku a vařit na plynu a vodu ohřívat v plynovém kotli. Nabízí se také dřevo. S ním si nerozsvítíte, ale kusové dřevo nebo dřevní peletky mohou ohřát vodu pro využití ve sprše i v topení. Možné je využít také energii ze slunce, země a větru. Zájem o tepelná čerpadla, která to umožňují, v posledních letech narůstá.

Univerzální elektřina

Elektřina v domě být musí. Avšak snižováním energetické náročnosti budov klesá i potřeba nákladných a energeticky drahých otopných soustav. Akumulační kamna nahrazuje podlahové nízkoteplotní topení, které může být vloženo přesně tam, kde je zapotřebí. Největší zimy pak překlenou sálavá topení.

Ministr životního prostředí Richard Brabec.
Richard Brabec: Čekání s výměnou kotle na poslední chvíli? Mohou přijít potíže

Elektřina je zároveň pohonnou silou tepelných čerpadel, je ziskem ze solárních fotovoltaických panelů či větrníků. Stává se tak univerzálním hráčem v domě, který při vhodné kombinaci solárních panelů, přípojky a tepelného čerpadla nezruinuje roční rodinný rozpočet. Naopak. Slunce může dodat dostatek energie nejen na ohřev vody pomocí elektrické patrony v zásobníku, ale i na pohon chladničky, vaření na sporáku, svícení a pohon tepelného čerpadla.

Plyn

Tradiční energií, kterou můžete do domu přivést, je plyn. Topení plynem je čisté, jednoduché, komfortní. Kotle jsou výborně regulovatelné, mají rychlý náběh a jejich zapojení do otopné soustavy domu není nijak náročné. Od září 2015 je možné v Česku prodávat a instalovat jen kondenzační kotle, které jsou velmi ekonomické a účinné.

Propagovaná účinnost nad 100 procent je sice jen takový reklamní trik, ale ukazuje, jak tato technologie dokáže využívat zbytkové vypouštěné teplo pro svůj provoz. S nimi se ovšem musí stavět jak odolné komíny, tak i odvody kondenzátu. Vhodné jsou pro nízkoteplotní ohřev vody, protože při překročení určité hranice teploty přestává fungovat kondenzační princip.

Záchrana zchátralého venkovského domu vyžaduje spoustu času, peněz a odhodlání, zvlášť pokud ho chcete zachovat v jeho původní podobě.
Rekonstrukce venkovského stavení: styl selského baroka udělal z interiéru skvost

Biomasa

Se dřevem se setkáváte stále a setkávat se budete. Je to totiž obnovitelný zdroj energie. Klasické přikládání do kamen smrkovými poleny ale už asi v rodinných domech pomalu odezní. Znamená levnou energii, zvlášť když má majitel na pozemku více stromů. Ovšem velmi pracnou a bez možnosti automatizace.

Spíš se budete v budoucnu setkávat s automatickými kotli na biomasu, což jsou hlavně peletky. Lisují se do malých válečků ze zbytků po dřevařské výrobě a následně se dopraví k zákazníkovi v pytlích či v cisterně. Peletky mohou být i z jiných biologických materiálů, ale ty se v domácnostech moc nevyužívají. Výhodou je automatické přikládání, vysoká výhřevnost a minimální odpad.

Teplo přírody

Teplo je všude kolem nás. Stačí využít fyzikálních zákonů. Tím nejjednodušším je dopadající sluneční záření na zásobníky s vodou, které ohřívá. Tento princip je využívaný u solárních kolektorů. Jde o velké desky s průtokovým systémem speciální kapaliny, která své teplo v zásobníku předává vodě. Je to nejjednodušší systém, jak využít slunce, ale je složitě regulovatelný a bez tepelných zisků v chladných obdobích, kdy zrovna tepla potřebujeme nejvíc.

Nábytek by měl mít odřené rohy, rozpraskané kraje, opotřebovaný kov, odloupaný lak nebo neošetřené dřevo.
Design na vlně nostalgie. Styl Shabby Chic z bytu udělá romantickou oázu

Využití fotovoltaických kolektorů přece jen prodlužuje tuto dobu, protože dopadající sluneční paprsky dokážou vyrobit elektřinu i v zimě. Cena je ale výrazně vyšší a je na pečlivém propočtu, zda se fotovoltaický systém vyplatí. Čím víc se v domácnosti elektřina využívá, tím větší je efektivita provozu panelů. Přetok vyrobené energie do sítě dnes energetický zákon povoluje jen v minimálním množství a navíc ho dodavatelé energií vykupují za směšné částky.

Odebírat lze teplo i přímo ze země či vody. Tepelná čerpadla jsou vlastně jakési chladničky naruby, kdy teplo uložené v zemi či vodě, ať již v povrchové, nebo v rámci vrtu, lze fyzikálním jevem násobit a zásobovat tak dům tepelnou energií. Tepelné čerpadlo využívá elektřinu, ale v mnohem menším měřítku, než jaké by vyžadoval přímý ohřev elektřinou.

Teplo zpět

Odpadní teplo je jedním z největších zdrojů, které je zatím využíváno jen málo. Jde o teplo, které se vyrobí během jiných činností, jako je vaření, žehlení či koupání. Prostě tam, kde vzniká teplo nějakou činností, ho neodvedete pryč, ale využijete pro ohřátí přiváděného čerstvého vzduchu u řízeného větrání.

Zkušenosti lidí z vysoce zaizolovaných domů, jako jsou pasivní domy, říkají, že na jaře a na podzim často není třeba vůbec topit, protože toto ztrátové teplo dokáže vyhřát interiér naprosto dostatečně. Rekuperace tepla sice potřebuje elektrickou energii na svůj provoz, ovšem v porovnání s náklady na otop jsou tyto náklady zanedbatelné.