Odpůrci prezidenta Miloše Zemana mají pocit, že je šálí zrak, Zemanovi příznivci se nemohou probrat z mrákot a mnozí mají pocit, že se jim zhroutil svět. V projevu k českým velvyslancům se Miloš Zeman znovu jednoznačně postavil proti ruské agresi na Ukrajině a jasně podpořil českou pomoc Ukrajincům.

Luboš Palata
Půlrok války o Ukrajinu stojí hodně. Porážka je ale dražší

„Válka na Ukrajině je ruskou agresí,“ uvedl Zeman. „Samozřejmě plně podporuji dodávky zbraní na Ukrajinu, vážím si toho, že jsme zemí, která v přepočtu na obyvatele přijala nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků, věřím, že se zapojíme do rekonstrukce Ukrajiny,“ řekl prezident. V jiné pasáži svého projevu také prohlásil, že v případě sankcí proti Rusku musí ekonomické zájmy Česka stranou.

Dalo by se polemizovat s pasáží Zemanova projevu, že k válce Rusko ponoukl odchod NATO z Afghánistánu. Já jsem přesvědčen, že to ale byla slabá reakce na okupaci Krymu a první kolo války proti Ukrajině na Donbasu, kde právě Zeman patřil mezi přední popírače reality. A ty, kteří v případě Krymu tvrdili, že se tolik nestalo. Ale ponechme tyto spory stranou.

František Kuba
Prezidentská milost

Prezident, pokládaný ještě před půl rokem za Putinova trojského koně ve střední Evropě, se probral a zareagoval správně. Jeho postoj, viditelně trvalý, uklidňuje nálady v Česku a pomáhá bránit ruské agresi. Za to je třeba panu prezidentovi poděkovat.