„V této době velké úzkosti a strádání, ať už těch, kteří čelí válečnému konfliktu, hladomoru nebo přírodní katastrofě, či těch, kteří doma nesnadno hledají způsoby, jak zaplatit své účtya udržet své rodiny nasycené a v teple, vidíme, kolik je lidskosti v našem národě a kolik je kolem nás lidí, kteří tak ochotně a s nasazením reagují na těžkou situaci druhých.“

To je věta, která by asi potěšila každého, kdo chce o Vánocích naslouchat hlavě své země. Bohužel k českému občanovi žádné podobné poselství od prezidenta Miloše Zemana nedorazilo. Autorem úvodního citátu je britský král Karel III., jenž takto poprvé promluvil k národu.

Luboš Palata
Vánoční zamýšlení nad naší pomocí bojující Ukrajině

Zeman to v pondělí učinil naposled a potvrdil, že na tuto funkci, jakkoli je nepřehlédnutelnou postavou české polistopadové historie, lidsky nedozrál.

Nejdelší část svého projevu věnoval ohlédnutí za svou kariérou. Vnímá ji jako významnou a normotvornou. Aniž by připustil byť náznak lítosti za své přešlapy, omyly a vyložené chyby. Pokud mluvil o podpoře bojující Ukrajině, není to zkrátka celistvý obraz, když jaksi opomněl zmínit své mnohaleté podlézání Putinovi. Totéž platí o snaze být prvním ekonomickým diplomatem země, což konkrétně v případě Číny skončilo fiaskem. Nechme však na historicích, aby jeho roli zhodnotili v kontextu doby a ve srovnání se stopou jeho souputníků.

Fakt je, že Zeman se rozloučil plochým výčtem svých úspěchů a kritikou nul z novinářského i politického světa, na které rád ihned zapomene. Zřejmě si vůbec neuvědomuje, že přáním naprosté většiny občanů České republiky včetně jeho bývalých přátel je nejen zapomenout, ale nejlépe škrtnout celých deset let, kdy obýval Pražský hrad.

Martin Komárek
Tak Meghan, nebo Harry?

Vypomozme si tedy opět slovy Karla III., jež by mohla v nějaké ideové obdobě zaznívat ze sídla českých králů v příštích nezemanovských letech.

„Zatímco Vánoce jsou křesťanským svátkem, síla světla, která zdolá temnotu, překonává hranici víry i náboženství. Ať už máte jakoukoli víru, nebo třeba nemáte žádnou, jsem přesvědčen, že v tomto životodárném světle a s opravdovou pokorou, která spočívá v naší službě druhým, můžeme najít naději pro budoucnost.“