Nejvyšší ústavní činitelé se nestačí divit, co se děje a mohlo dít na Pražském hradě. Senátor Michael Canov (STAN) dokonce uvedl, že premiér Andrej Babiš v neděli po volbách možná zachránil Miloši Zemanovi život, protože „oni by ho tam nechali umřít“.

Kateřina Perknerová
Nemocný muž

Tím oni myslel prezidentovo okolí, Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého především. Namočeni jsou ale také mluvčí Jiří Ovčáček či hradní protokolář Vladimír Kruliš. Po stanovisku senátní komise pro Ústavu ČR, která navrhuje aktivovat článek 66 o dočasném převedení prezidentských pravomocí na premiéra a šéfa sněmovny, se ledy hnuly. Andrej Babiš vyzval Mynáře k okamžité rezignaci.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek požaduje, aby Nejedlý do týdne vrátil diplomatický pas. Policie se kvůli postupu kancléře Mynáře zabývá možným spácháním některého ze zločinů proti republice.

Martin Komárek.
Zlá hra nad nemocným

Chtělo by se s použitím peprného českého přísloví říct, že voda se dovařila. Jenže v hrnci téměř žádná nezbyla. Tato ostudná parta se na Hradě producíruje už devátý rok. A všichni ji tolerovali, mnozí líbali prsten a plnili pokyny. K vítězství zla stačí, když slušní a dobří mlčí. Snad si z toho všichni příští vezmou poučení.