Jednou z nejobskurnějších bylo Rádio Tirana, které špatnou češtinou šířilo ideologii diktatury Envera Hodži. Posledního stalinského diktátora v Evropě, který s podporou maoistické Číny vládl v čele extrémně brutálního Albánii až do své smrti v roce 1985.

Na Hodžovu stanici jsem si vzpomněl při četbě rozhovoru, který pro deníku Gazeta Polska poskytl vládce země, oficiálně nový vicepremiér, Jaroslaw Kaczynski.

Podívejme se na majetky Rusů, které mají v Česku

Prohlásil, že Evropská unie je horší než Moskva, když Polsku vnucuje demokratické standardy, právní stát a nutí Varšavu, aby nediskriminovala sexuální a jiné menšiny. Kaczynski prohlásil, že jde o obranu „kulturní suverenity“, kterou prý akceptovala dokonce i komunistická Moskva.

A že pokud bude Brusel na Polsko dál tlačit, zavetuje polská vláda unijní rozpočet i balík covidové pomoci ve výši 750 miliard euro. „Nenecháme se terorizovat penězi,“ uvedl Kaczynski.

Díky tomuto „peněžnímu terorismu“ EU má dnes Polsko tisíce kilometrů dálnic, opravená města, moderní zemědělství atd.

O klima EU nemá smlouvat jako na orientálním bazaru

Díky „nátlaku“ EU není v Polsku stále ještě zlikvidována nezávislost soudů a právní stát. Kaczynskému je třeba připomenout, že to Polsko chtělo do EU a nikdo ho ke vstupu, na rozdíl od sovětského bloku, nenutil.

Ale každý svého štěstí strůjcem. „Peněžní terorismus EU“ může v Polsku brzy skončit. A Kaczynski může vládnout Polsku jako Enver Hodža Albánii. S dodatkem, že Hodža udělal z Albánie zcela nejchudší zemi Evropy.