Pozvánka na koncert skupiny Ortel, po kterém následuje společný výstup na Říp, koluje po internetu už týdny. Prosté grafice užívající dostatečný počet velkých tiskacích písmen vévodí na pozadí silueta naší národní hory a v popředí sám PRAOTEC ČECH – starší důstojný muž v režné kytlici, s mohutnou holí v ruce, který se dívá do dálky a vskutku působí jako Zeus či jiné božstvo z dob dávno minulých.

Jakub Horák 
je spisovatel

Plakát ten se pochopitelně rychle stal zdrojem legrácek a především opovržení všech pokrokových mladých lidí, kterým Ortel leží v žaludku kvůli extremistické minulosti zpěváka, současným textům a také fotkám ze sociálních sítí jeho fanoušků, kteří jsou schopni nalepit si samolepky s logem oblíbené kapely na auto, na pohovku a možná i na čelo a fotit se s nimi s odhodlaným výrazem někoho, kdo brání zemi před přívalem stále nepřicházejících zástupů imigrantů.

David Nesnídal
Pěna dní: Ke grilům!

Já se však při pohledu na ladovsky naivní foto Praotce Čecha rozčilit nedovedu. Tvrdím, že ti lidé nejsou nebezpeční, že ti údajní extremisté a fašisté jsou ve skutečnosti něco podobného jako Comic-Con, sraz fanoušků komiksů oděných jako Superman či Batman.

Pořádal bych pro ně slety vždy na Velikonoce. Chlapi by vyšlehali ženský zakázanou hodovačkou, čímž by vytřeli zrak neomarxistům z Respektu, pak si dají nějaké národní jídlo a následuje vynášení smrtky v podobě pirátské eurokomisařky. Pak koncert Ortelu a až se všichni namažou, tak prodej merche ve slevě. Na závěr noci ohňostroj s barvami zakázanými EU.

Jakub Horák
Pěna dní: Ať žije jaro!

Druhý den výlet – lichý rok na Blaník, sudý rok na Říp. Svačinu s sebou, cestou nahoru bych jim jako atrakci poslal do cesty menší skupinku bojovníků za třicítku ve městě, veganů nebo feministek. Na ně by si výletníci aspoň zakřičeli, zahrozili pěstmi, zamávali zlevněným merchem a zažili nějaký pocit boje, na který budou moci celý rok vzpomínat.

A na vrcholku hory, samozřejmě jako zlatý hřeb programu, by se dojemně setkali s Praotcem Baštou, který by jim řekl, že žijí správně.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.