Plaga sice není denně na obrazovce a příliš často nechodí ani na tiskové konference po vládě, ale o to víc komunikuje se zástupci školských asociací. Proto včera přišel s konečným materiálem, k němuž nemají odborníci připomínky. Mimochodem přesně tak by to mělo fungovat ve všech resortech.

Maturity zůstávají, úřední budou jen pro žáky s pracovní povinností

I méně příčetnému ministrovi školství muselo být jasné, že letošní maturanti přišli o spoustu hodin, kdy nemohli komunikovat z očí do očí se svými pedagogy, být v laboratoři nebo jazykové učebně. Proto se jim nabízejí významné úlevy, posun termínů a nepovinné ústní zkoušky z češtiny a cizího jazyka. Bylo by báječné, kdyby se cizojazyčného proslovu a prověrky literárních znalostí nevzdávali alespoň gymnazisté. Podobnou cestu jako Plaga zvolili i ve Velké Británii nebo na Slovensku, kde loni uzákonili úřední maturitu, ale letos od ní ustoupili. Evidentně se to neosvědčilo.

Po pravdě řečeno, u didaktických testů by neměl rupnout žádný absolvent maturitního oboru (letos poprvé se nebude známkovat, ale jen konstatovat, zda žák uspěl, či neuspěl podle počtu nasbíraných bodů). Nejde o úlohy nejvyšší obtížnosti, ale prověření základních středoškolských vědomostí. Jsem přesvědčena, že to uznají i žáci, kteří naléhali na premiéra, aby klasickou maturitu zrušil.

Proč chce Zeman Sputnik a žádá hlavu Blatného místo té Babišovy?

Naopak vítám, že ministr Plaga při středečním vystoupení nezapomněl na žáky, kteří pomáhali v nemocnicích a sociálních službách, ať už dobrovolně nebo kvůli nařízené pracovní povinnosti. Jim všem patří velký dík. Určitě se hodně naučili a zameškanou látku v praxi doženou. Odpuštěnou zkoušku z dospělosti si zaslouží. Dospělí už jsou.