I když smrtnost dosahuje maximálně čtyř procent a v Česku nezemřel nikdo, svým rozsahem ochromuje celou společnost, neboť zatím neexistuje účinná vakcína. Nakažení lidé musejí být v karanténě, pacienti s těžším průběhem COVID-19 pak na infekčních odděleních nemocnic. Neakutní operace se odkládají.

Vláda versus koronavirus

Ohroženi jsou klienti domovů seniorů a léčeben dlouhodobě nemocných. Ministři chtějí za každou cenu zamezit šíření epidemie, a proto se zavřely všechny školy, sportoviště, divadla, a dokonce i restaurace od osmi večer. Lidé by měli být doma nebo chodit individuálně na procházky či běhat.

Díky těmto drakonickým zákazům má Česko osmnáct dní náskok před ochromenou Itálií, kde virovou smršť nezvládli. Možná na tom mohlo být o něco lépe, kdyby vláda před týdnem vyslyšela ministra vnitra Jana Hamáčka a vyhlásila již tehdy nouzový stav. Zpětně se jeví prozíravé, že se světový pohár v biatlonu na Vysočině konal bez diváků. Ve Finsku to nyní udělali stejně a biatlonové finále v Norsku bylo zrušeno úplně. Sportovní soutěže, v nichž se točí miliony dolarů, se ovšem uzavírají všude na světě, potkalo to i hvězdnou NBA ve Spojených státech, a to už je co říct.

Směrem k vládě je tedy namístě spíš otázka, zda některá omezení neměla přijít dříve a naráz. Nedává smysl, že ve čtvrtek vyhlásila omezení přeshraničního pohybu, aby v pátek uzavřela hranice úplně.

Otazník visí i nad provozem velkých nákupních center. Jde o místa, kde se lidé mohou snadno nakazit, zvláště teď, když se školáci doma nudí a brouzdají právě po obchodech v hypermarketech. Ke zvážení je i organizace hromadné dopravy.

Dusno kolem televize

Lékař a poslanec TOP 09 Vlastimil Válek rozumně navrhuje, aby se počet autobusů a tramvají neomezoval, ale naopak znásobil. Čím méně lidí bude v jednom dopravním prostředku, tím lépe.

A co nám koronavirus dal? Například ukázal, že elektronizace státní správy je víc než užitečná záležitost. Díky e-receptům a e-neschopenkám lidé nemusejí kmitat mezi zdravotními zařízeními a pracovišti, čekárnami a lékárnami. Pacienti zajisté ocení i proplácení prvních tří dnů nemoci. Pochvalu si zaslouží rychlé rozhodnutí o tříměsíčním odložení termínu odevzdání daňového přiznání. Totéž platí o aktivitách všech vzdělávacích společností, které nabízejí učitelům a žákům on-line kurzy zdarma.

Krizová situace prověřila také politiky a úředníky. Hlavní hygienička ČR Eva Gottwaldová ani v klidovém režimu nepůsobila kompetentně, takže neudivuje, že v době nouze musela svůj post opustit.

A připomeňme, že dnes měl skončit ve funkci náměstka ministra zdravotnictví Roman Prymula. Nemá totiž potřebnou bezpečnostní prověrku. Předseda České vakcinologické společnosti Prymula má zato obrovské zkušenosti a znalosti v dané oblasti. Rozhodnutí vlády obyvatelstvo vnímá jako potřebné i proto, že vedle premiéra s ekonomickým vzděláním a ministra zdravotnictví, který je právník, stojí epidemiolog Prymula, profesor lékařských věd. On je garantem správnosti všech opatření.

Prázdné lavice. A co hlavy?

Přesto souhlasím s bývalým mluvčím ČNB Martinem Švehlou, který upozornil, že vládě chybí profesionální komunikátor. Dílčí oznámení zkrátka nemusí vyhlašovat ministr nebo premiér, které to zdržuje od práce. Na běžný kontakt s médii by měl stačit důvěryhodný a obecně známý mluvčí.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník