Česká republika už nebude mít důvod, proč by se nemohla v roce 2050 stát klimaticky neutrální zemí stejně jako zbytek Evropské unie. Jak po rozhovorech s Evropskou komisí konstatovala i senátní delegace v čele s jejím předsedou Milošem Vystrčilem, EU se chystá v nejbližší době přeřadit jádro mezi ekologicky přijatelné zdroje výroby energie.

Luboš Palata
Rakousku je ouzko, a tak nutí lidi se očkovat. Správně dělá

Zelená pro Evropu.Zelená pro Evropu.Zdroj: DeníkČesku tím končí čas výmluv, že se nemůžeme stát klimaticky neutrální zemí. Má to tak už jedinou podmínku – musíme místo uhelných elektráren postavit dostatek nových jaderných reaktorů. Nejen těch obřích, ale i těch menších, které nahradí uhlí například v českých uhelných teplárnách.

Problém je, že v Česku se už dvacet let o nových jaderných zdrojích jen řeční, ale skutek utek. Všichni, kdo nepropadli z počtů, by si měli přitom umět spočítat, že postavit jeden nový reaktor v Dukovanech zdaleka nestačí. Že jich tam bude muset být víc, stejně jako bude třeba dostavět na původně plánovanou kapacitu čtyř reaktorů i jihočeský Temelín.

Luboš Palata
I migrant je kupodivu člověk

O konverzi tepláren na českými vědci vyvinuté jaderné teplátory nemluvě. EU nám v tom bránit nebude. Už to bude jen naše vlastní neschopnost.