Čeští hokejisté při své premiéře nepotěšili své fanoušky ani v Prachaticích. Byblos club je baštou sportovních fandů, a tak zde nemohl chybět velkoplošný přímý přenos hokejového duelu Česká republika – Švédsko.


Nejprve přišlo zklamání z výkonu v první třetině a části druhé, pak naděje a nakonec rozpačitost z toho, co od hokejistů v Soči očekávat. Nejvíce prožíval zápas Václav Novák, což dokazuje i fotogalerie k článku.


V první třetině se několikrát chytal za hlavu. „Asi je to už rituál, chytám se za hlavu ať je to špatný, nebo dobrý. Ale z první třetiny se nemohou dělat žádné závěry. Kluci si spolu musejí sednout," komentoval Václav Novák první třetinu a dodal: „Vždyť se ze skupiny může postoupit i se třemi porážkami. Pak vymeteme ve čtvrtfinále Kanadu a už to půjde. Jako fanoušek musím věřit, že to kluci na olympiádě zvládnout. Sice už to nebude jako v Naganu, tam to bylo poprvé, ale tady můžeme vyhrát podruhé."


A po zápase bylo trochu veseleji. „Dobrý, ne? Vždyť jsem říkal, že si kluci musejí sednout a bude to pořád lepší," komentoval utkání Václav Novák. A jako správný patriot ohodnotil i výkon jednotlivých hráčů: „Koho bych vyzdvihl? Jsem rodilý Kladeňák, chcete vyjmenovat všech osm v sestavě? To není problém. Dobře, vynechám Pavelce, ten je na tribuně. Ale vážně, první lajna si odehrála svoje, ve druhé lajně se mi líbil Voráček, naopak zabrat bude muset Nedvěd. U několika nepříjemných situací byl Barinka."

Václav Novák:
Rodák z Kladna (35 let), dlouholetý sportovec, především fotbalista (TJ Zbytiny). Fanoušek jakéhokoliv sportu nemůže chybět při fandění našim hokejistům.

Výkon českých hokejistů vyvolával nejrůznější emoce.

„První třetina byla špatná, bez pohybu, bez nasazení. Kovář pustil dva laciné góly, to se takovému chlapovi nemůže stát. Musejí začít hrát, jinak se nemáme šanci dostat ani do čtvrtfinále," nebral si při hodnocení první třetiny servítky Václav Kural a pokračoval i po skončení zápasu: „Začali bruslit a bylo to trochu lepší. Obrana je však špatná. Nerozehrajou, všude jsou pozdě. S takovýmto výkonem prohrajeme všechno. Koho vyzdvihnout? Jednoznačně Jardu Jágra. Udrží puk, nahraje, vystřelí."


Podobný názor na utkání měl i Josef Čunát: „Špatný. První dvě třetiny to byla tragédie. Nikdo nebruslil. Třetí třetina vypadala opticky dobře, ale otázkou je, zda to byl reálný obraz výkonnosti, nebo se jen Švédové stáhli a nechali nás vyblbnout. Ale hrát takto celý turnaj, tak skončíme již po základní skupině."