I ti, kteří již přijímají digitální vysílání, by však měli 1. července zpozornět. Z obvyklé nabídky digitálních programů jim totiž některé zmizí a musí přeladit.
„Bude přeladěn kanál, na kterém vysílá druhý digitální multiplex. Ten obsahuje komerční programy a doposud vysílal na přechodném 50. kanálu, s vypnutím analogu se přesune na finální kanál 39,“ vysvětlil národní koordinátor Zdeněk Duspiva.
Všichni diváci tak musejí počkat na první červencové ráno, kdy na 39. kanálu skončí analogové vysílání a zhruba od šesté hodiny zde začne vysílat druhá digitální síť. Přeladění by nemělo znamenat žádný problém. „Drtivá většina televizorů se zabudovaným digitálním tunerem provede přeladění automaticky. Některé set top boxy se také přenastaví automaticky, ostatní je třeba přeladit ručně. V krajních případech je nutné set top box restartovat,“ doplnil Duspiva.
Malé procento lidí, kteří doposud sledují analogové vysílání, má již jen pár dní na to, aby přešli na vysílání digitální. Jinak spatří pouze černou obrazovku. Nejjednodušší je pořídit si novou televizi s vestavěným digitálním tunerem nebo ke staršímu přístroji zakoupit set top box.
Digitálním signálem by mělo být území jižních Čech pokryto minimálně stejně jako analogovým. „Doporučuji divákům, kteří budou mít problémy s příjmem, aby zkontrolovali nastavení svého přijímače. Potíže obvykle souvisí s nevhodným naladěním set top boxu, antény či zesilovače,“ zdůraznil Jiří Vykydal z Českých telekomunikací.
Analogové televizní vysílání na jihu Čech může skončit. Všechny podmínky, které stanovuje zákon – alespoň půlroční souběh analogového a digitálního vysílání, tříměsíční informační kampaň a minimálně stejné pokrytí digitálním signálem jako analogovým, byly splněny a dnes proto skončí zemské analogové vysílání z vysílačů České Budějovice – Kleť, Vimperk – Mařský vrch a Tábor – Radimovice.
„V jižních Čechách jsme byli v poměrně specifické situaci. Bylo to snazší v tom, že digitální vysílání tu začalo s velkým předstihem a mnoho lidí na něj přešlo již v roce 2008,“ řekl národní koordinátor Zdeněk Duspiva. Zároveň zdůraznil, že po vypnutí analogu zde bude nutné přeladit druhý digitální multiplex z přechodného 50. kanálu na definitivní 39. „Týká se to všech, tedy i těch, kteří již přijímají digitální vysílání,“ upozornil.
Počet lidí, kteří doposud nejsou na digitalizaci připraveni, je podle Duspivy velmi malý. Internetové stránky www.digitalne.tv navštívilo téměř půl milionu lidí, na infolince zaznamenali od ledna více než pět tisíc telefonátů. „Nejčastěji se ptají, co udělat pro příjem digitálního vysílání a jak zapojit set top box,“ přiblížil mluvčí Tadeáš Novák.
Pavel Hanuš z České televize připomněl, že Budějovicko bylo jednou z prvních oblastí, kde digitalizace začala. Zrušili tu program ČT2, aby uvolnili kmitočty digitální síti. To řadu lidí přimělo řešit přechod na digitální vysílání rychle.
Těch, kteří zaspí a o své programy skutečně přijdou, bude podle Duspivy minimum. V minulých dnech obrželi obyvatelé informační SMS zprávu. Posledním záchranným varováním bude černá obrazovka s upozorněním, že analog skončil, kterou po 30. červnu spatří diváci místo analogového vysílání České televize. „To aby si uvědomili, že to není žádná přechodná porucha,“ dodal.