Vstupenky si můžete pořídit v předprodeji již od pátku jak ve Vimperku, tak v Prachaticích či Strakonicích. Hlavního hosta doprovodí opět regionální kapely. Jak za spolek uvedla Věra Vávrová mladší, v Kulturním domě Cihelna ve Vimperku devátého července vystoupí When It Rains ze Strakonic a prachatičtí Lucky Brew.

Od úplných počátků se Šumava na nohou rozrostla nejen o příznivce, ale také o členy spolku. Stále ale platí, že za Šumavou na nohou stojí skupina lidí z Vimperka, kteří se rozhodli, že budou pořádat koncerty a celý výtěžek z nich věnovat na věcné dary pro postižené děti ze Šumavy. V tomto roce se jedná o Martinku, Rozálku, Daníka, Kubíka a Vládíka. „Loni jsme se snažili, abychom získali podporu pro šest dětí a dokázali, že to jde. Prostředky z prodeje vstupenek na koncert šly všechny do veřejné sbírky pro tyto děti, ve které se nakonec sešlo asi 201 000 korun,“ připomněla Věra Vávrová.

Spolu s pomocí grantu od Nadace Jistota se nakonec podařilo nashromáždit dostatek prostředků, aby bylo možné pořídit každému ze šesti postižených dětí věcné dary v hodnotě 47 433 korun. Přes počáteční nedůvěru, která záměr uspořádat takovou akci na malém městě provázela, byl výsledek ohromující. O úspěšném výsledku celé akce svědčí i to, že nad ní letos převzal záštitu Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Loňská aktivita spolku Šumava na nohou nepřinesla jen určitý pocit zadostiučinění, že i amatéři dokáží velké věci.

Podle Věry Vávrové příprava koncertu poukázala na mnohem vážnější téma. „Zjistili jsme, že v oblasti Vimperska a jižních Čech není dostatek institucionální pomoci pro děti s těžkým zdravotním postižením a jejich rodiny. Mohou sice žádat o státní příspěvky na kompenzační a zdravotní pomůcky, ale chybí poradenská činnost stejně jako pomoc s péčí o děti, možnost dopravit je nezávisle na rodičích do školy a podobně,“ naznačila.

Šumava na nohou se ve svém úsilí od začátku zaměřila cíleně na děti s nejtěžším postižením 3. a 4. stupně. „Přestože naše pomoc je nesystémová, je Šumava na nohou současně často jedinou organizací, která těmto dětem a jejich rodinám pomáhá nad rámec zavedeného systému. Diskutujeme s rodinami, jakou pomoc potřebují a snažíme se pomáhat jim s žádostmi o granty u jiných nadací, aby byly schopny doplatit částky, které stát nebo zdravotní pojišťovny nehradí,“ podotkla Věra Vávrová. Rodinám postižených dětí navíc pomáhá dojednat dodatečné slevy a sponzorské dary.

Už v loňském roce byl záběr, co do regionu, nad rámec Vimperku. A platí to opět i pro letošní charitativní koncert, který má za cíl pomoci dětem ze Čkyně, Horšovského Týna, Chluman, Klatov a Vimperka. „Martinka, první z těchto dětí, potřebuje nový invalidní vozík, Rozálka tříkolku pro děti, které nemohou jezdit na kole. Kluci jsou tři. Daníka nepřijmou do školky bez speciální fixační sedačky, protože sám se vsedě neudrží, Kubíkovi ulevuje pohybová terapie, a proto by se mu hodil dlouhodobý pobyt ve středisku, kde by ji podstupoval. Vládíka čeká operace, na základě které se rozhodne, zda se mu bude hodit kočárek pro velké děti a nebo se poprvé postaví na nožičky a my mu budeme s radostí shánět chodítko,“ shrnula Věra Vávrová, na co by měla pomoc směřovat. Všechny prostředky ze vstupenek na Koncert Šumava na nohou jdou do veřejné sbírky na tyto věci. Sbírka byla vyhlášena a Krajským úřadem Jihočeského kraje schválena 7. dubna. Ve stejný den začal i elektronický předprodej na Ticketon.cz, kde najdete akci pod jménem Šumava na nohou.

Z původních tří zakládajících členů spolku jich je letos osm. „Všichni chceme, aby měl každý ze Šumavy příležitost co nejjednodušeji pomoci a ještě se mohl dobře bavit. To je druhý hlavní důvod, proč Koncerty Šumava na nohou pořádá. Jde nám o to, aby mohli spojit obojí – pomoci dětem s těžkým zdravotním postižením a jejich rodinám a dát druhým příležitost, aby sami pomohli. Pomůžete i vy, když si koupíte vstupenku na Koncert Šumava na nohou,“ říká Věra Vávrová.