Vše odstartovala v sobotu ráno starostka Volar Martina Pospíšilová spolu s hlavním hostem slavností bavičem Zdeňkem Izerem přeříznutím dřevěného polena. „Máme skvělé hosty, výborný program, vyšlo i počasí, tak si to všichni užijte,“ vyzvala zaplněné volarské náměstí Martina Pospíšilová.

A těžko si přát lepší úvod do slavností než skoro hodinové vystoupení Zdeňka Izera, který dokázal navodit skvělou atmosféru a slzy smíchu tekly lidem po tvářích. „Nemá konkurenci, lepšího baviče u nás zdaleka není,“ utrousil ve chvilce mezi jednotlivými skečemi Ladislav Beran z Volar.

Každý z návštěvníků slavností si našel to, co mu bylo nejbližší. Někdo prošel stánky a nakupoval, jiný se kochal kulturními bloky, další se zase těšil na souboje dřevorubců či další soutěže, ale kdo chtěl, stihl úplně všechno.

Velkému zájmu se těšil souboj českých a rakouských dřevorubců v šesti individuálních disciplínách a štafetě. Rakušané měli ve svém středu evropského šampiona Armina Kuglera, což byl rozdílový moment celého klání. Nakonec slavili výhru a v historické tabulce se dostali do vedení.

Tradiční soutěž O putovní dřevák měla nového vítěze. Po velkém boji vyhrál celek z německého Perlesreutu. Bavorští borci si vedli výborně a vezou si domů Putovní dřevák z dílny místního truhláře Radka Amlera. Na druhém místě skončil tým Wallern an der Trattnach z Rakouska a na bronzové příčce domácí tým.

Sobotní hlavní odpolední program patřil zpěvákovi Miro Šmajdovi, který v roce 2009 skončil druhý v soutěži Česko slovenská Superstar. Se skupinou Rosemaid téměř v devadesáti minutách předvedl výborný program a rozproudil nejen mladé, ale i starší a nejstarší diváky.

Na neděli dopoledne byl připraven pokus o překonání rekordu co nejvíce lidí v dřevácích na jednom místě. Pod dohledem agentury Dobrý den z Pelhřimova se hlásily desítky lidí, až se nakonec ve slavnostním průvodu sešlo 209 lidí v dřevácích. Rekord z roku 2010, kdy se sešlo 263 lidí v dřevácích, tedy překonán nebyl. Padly však dílčí rekordy v podobě nejmladšího účastníka, jímž se stal Matěj Pátek (narozen 10. srpna 2015), a nejvzdálenějšího účastníka, který byl až z italské Neapole. Závěr obstaral hromadný běh na 50 metrů v dřevácích. Toho se zúčastnilo 123 lidí a všichni tento úsek zvládli pod jednu minutu.