Dva vedoucí odborů z vimperského městského úřadu opustili letos své funkce a odešli do důchodu. Třetí, shodou okolností opět vedoucí odboru, odchází ke konci června. Jedná se o Janu Královou, kterou ve funkci nahradí k 1. červenci Jan Tůma. „V tu chvíli máme dvaaosmdesát úředníků a v důchodovém věku jsou z tohoto počtu dva úředníci, včetně mě," uvedl k personálnímu obsazení úřadu jeho tajemník Zdeněk Ženíšek se slovy, že pokud bude mluvit o celkovém počtu zaměstnanců úřadu, je počet o jednoho zaměstnance v důchodovém věku vyšší. Aktuálně vimperští hledají úředníka na odbor životního prostředí, který by měl podle zadání z výběrového řízení nastoupit letos v září.


Prachatická radnice má aktuálně sto dva zaměstnance. „Ti, kteří pracují i v důchodovém věku, jsou čtyři," popsal stav v Prachaticích tajemník úřadu Karel Pašek. Doplnil, že ve dvou případech zřejmě tito úředníci ještě v letošním roce pracovní poměr ukončí. Prachatičtí navíc v tuto chvíli hledají vhodného kandidáta na pozici referenta odboru stavebně správního a regionálního rozvoje.


V Netolicích „nepřesluhuje" žádný z úředníků. „Máme dvanáct úředníků a nikdo z nich není v důchodovém věku. Víme, že jeden z úředníků v budoucnu ale do důchodu odejde," uvedl tajemník Tomáš Koblenc.


Ve Volarech řeší jiný problém, než je odchod do důchodu některého z úředníků. „Na vlastní žádost nám končí vedoucí stavebního odboru a ve zkušební době skončil i vedoucí ekonomického odboru," uvedla starostka Martina Pospíšilová.