Nové vedení vimperské radnice by mohlo být zvoleno na ustavujícím jednání 5. listopadu. Prachatickému deníku to včera potvrdila místostarostka Jaroslava Martanová.


Právě ona je hlavním vyjednavačem za SNK-ED a současně jednoznačně nejúspěšnějším kandidátem respektovaným všemi stranami. Zatím ale rozhodnuto není. „Dnes máme schůzku se zástupci KSČM. Zatím jsme se ještě nesešli s vyjednávacím týmem ČSSD, se kterým chceme jednat hned z kraje příštího týdne," sdělila včera Jaroslava Martanová. Jinak řečeno, tento týden uzavře SNK-ED první kolo jednání s Jihočechy 2012, VPM, ODS, ANO 2011, KDU-ČSL a po včerejšku také s KSČM. „Otázka není o tom, s kým jsme v jednání pokročili nejdál, ale spíše o předkládání návrhů na optimální řešení. Vzájemně si začínáme korigovat představy a hledáme cestu. Jsou to hodně náročné puzzle," říká zatím nejžhavější kandidát na nového starostu Vimperku.


Podle Jaroslavy Martanové při prvním kole jednání nezacházeli zástupci jednotlivých uskupení do takových detailů, jako je personální obsazení komisí a výborů, ani na konkrétní pozice ve vedení města. „Zatím to bylo pouze o návrzích jmen pro vedení města a základních principech komunikace a vzájemné spolupráce. Trvat v tuto chvíli na konkrétních jménech by bylo skutečně brzy," podotkla.


SNK-ED se nicméně kloní k širší podpoře, která by zaručovala jasnou většinu v zastupitelstvu. „Neradi bychom se v příštích čtyřech letech opírali o křehkou většinu jediného hlasu," potvrdila Jaroslava Martanová. Například KDU-ČSL není slovy svého lídra Stanislava Hlavy pro vytváření koalic. „Okamžitě vznikají opozice. Spíše budeme hledět na navržené kandidáty, pokud s nimi budeme souhlasit, podpoříme," uvedl Stanislav Hlava.


Na podrobnější výstupy je sice brzy, nicméně již teď je možné srovnat aktuální vyjednávání s těmi, jichž se Jaroslava Martanová účastnila před čtyřmi roky. „Jednoznačně je to mírnější, příjemnější a konstruktivnější atmosféra," okomentovala dosavadní jednání Jaroslava Martanová.