Ti všichni musejí i o svátcích jíst, stejně jako pacienti a personál v nemocnicích. A aby neměli talíře prázdné, do služby musejí i kuchaři. Platí to i v případě směn v kuchyni

BH-Nemocnice Vimperk, kde štědrovečerní menu chystali kuchaři Jiří Lebl, Zdeněk Jaroš s pomocnicí Markétou Roffeisovou. Že na ně vyjde právě tahle směna, věděli už předem. „Dělá se tu na dvě směny, vždy dva kuchaři a pomocná síla, krátký a dlouhý týden. Jak to na koho vyjde, tak to zkrátka je,“ říká Jan Chvosta, vedoucí stravování vimperské nemocnice. Také on už má se svátky v nemocniční kuchyni své zkušenosti. „Letos jsou to mé třinácté svátky, i když posledních sedm let jako vedoucí zaskakuji v kuchyni jen výjimečně, když je třeba, prvních šest let jsem byl v kuchyni naplno jako kuchař,“ říká Jan Chvosta.

Svátek nesvátek, kuchaři v nemocnici musejí být ranní ptáčata. „Směna začíná v půl šesté ráno a vyjma neděle, kdy jsou studené večeře, končí v půl šesté večer. Pouze na Štědrý den končí směna stejně jako v neděli,“ dodává.

A stejně jako přes rok, i o Štědrém dnu se museli v kuchyni otáčet. Přestože někteří z klientů odjeli na svátky k rodinám, přesto musela kuchyně odbavit kolem stovky snídaní a zhruba sto dvacet obědů a večeří pro ty, kteří svátky trávili na odděleních, a to včetně sloužícího personálu. „Zajistit službu musíme. Děvčata si dají požadavek, jak by chtěla sloužit, některá má děti, jiná ne. Snažím se vyhovět, ale nejde to všem a vždycky. Navíc máme stále prakticky všechna lůžka obsazená, takže s dovolenými je to horší. Na všech třech odděleních sociálních lůžek máme teď sedmdesát pět klientů. O Vánocích jich bylo sice méně, ale i tak jich tu zůstávalo šedesát. A k tomu ještě více než tři desítky klientů v oddělení LDN,“ říká vrchní sestra jednoho ze tří oddělení lůžek sociální služby Iva Doulová.

Spolu s ostatními sestřičkami se snaží navodit co nejhezčí vánoční atmosféru. Na každém z oddělení zářil na chodbě nazdobený vánoční stromeček a klientům na Štědrý den a po celé svátky připravovaly sestřičky i slavnostní tabule. Ovoce a cukroví na stolech jsou samozřejmostí. Mimochodem, o cukroví se z velké části přičinili samotní klienti vimperské nemocnice. „Cukroví jsme zčásti zajistili my, ale většinu si připravili sami klienti při práci na aktivizační dílně. V kuchyni jsme jim těsto zadělali, na dílně si pak klienti těsto vyváleli a vykrajovali cukroví, které jsme jim následně upekli. Zdobení a lepení už bylo opět na nich,“ doplnil Jan Chvosta. Slavnostní tabule tak klientům nabídly linecké, máslové, kakaové ze strojku, kokosové ze strojku a ještě mrkvové. Dělal jsem ho vůbec poprvé, ale je pro diabetiky, takže není tak sladké,“ uvedl vedoucí kuchyně.

A co se týká svátečního menu, to štědrovečerní si příliš s domácí klasikou nezadalo. Ostatně na tradice ve vimperské nemocnici drží. Patří k nim tedy i sestava jídelníčku jak na Vánoce, tak na Nový rok.

Na Štědrý den tak k snídani nechyběla vánočka a kakao, k obědu byla rybí polévka a krupicová kaše a k večeři smažená ryba, bramborový salát a na závěr cukroví. Nejen v rodinách, ale i v nemocnicích platí, že ne každému chutná vše. Navíc v nemocnicích musejí kuchaři počítat i s klienty a pacienty, kteří mají dietu. Ve vimperské nemocnici sváteční menu přizpůsobili tak, aby ani dietáři nebyli o nic ochuzeni. „Jediný rozdíl byl v přípravě sváteční večeře, klienti s dietou měli v bramborovém salátu místo majonézy bílý jogurt, rybu neměli smaženou, ale dušenou a rybí polévku měli méně kořeněnou,“ řekl Jan Chvosta s tím, že tradičního kapra nahradili pro klienty rybím filé.

A jasno už je i v jídelníčku na Silvestra a Nový rok. Poslední letošní oběd nabídne klientům vimperské nemocnice polévku s těstovinami, řízky pantáty Třísky s bramborem a okurkou a k večeři bude přímo na přání samotných klientů tlačenka s octem a cibulí. Nový rok zahájí obědem s česnečkou, čočkou na kyselo, uzenou krkovicí a zelným salátem. K večeři pak bude vinná klobása s bramborem.

Pro chod nemocniční kuchyně jsou svátky o trochu náročnější hlavně v zásobování. Když něco dojde doma, dá se to vyřešit tím, že zaskočíte k sousedům, nebo narychlo změníte jídlo. V nemocnici to ale nejde. „Musíme se včas a více zásobit. Navíc letos je více dnů volna. Pokud jde o ovoce, které naši klienti dostávají každý den, je to trochu náročnější, protože obchody jsou zavřené. U ostatních objednávek je to náročnější v tom, že poslední závoz byl den před Štědrým dnem a další až v pondělí. Museli jsme se dostatečně předzásobit, aby nás nic nepřekvapilo,“ dodává vedoucí stravování. Výjimkou bylo jen pečivo, které kromě pátku dostávali ve vimperské nemocnici vždy čerstvé.

Na svátky se na jeden oběd zpracovalo kolem třinácti kilogramů masa. V roce je to kolem sedmnácti kilogramů při plném stavu. To je jen oběd. A protože se ve vimperské nemocnici vaří teplé večeře vyjma neděle po celý týden, znamená to dalších přibližně dvanáct kilo, takže v průměru spotřebuje kuchyně ve vimperské nemocnici kolem třiceti kilogramů masa denně.

Sváteční menu:

24. 12. snídaně – vánočka a kakao, oběd – rybí polévka a krupicová kaše, večeře – rybí filé a bramborový salát.
25. 12. snídaně – masová pomazánka, oběd – hovězí vývar s nudlemi, kuřecí stehno s rýží, svačina – koláčky, večeře – pečená sekaná s hořčicí a pečivem.
26. 12. snídaně – sýr a pečivo, oběd – květáková polévka, holandský řízek s brambory a okurkou, večeře masová polévka s bramborem.