Nařízení ze strany netolického městského úřadu, které se týká odstranění tújí vysazených u hrobového místa na hřbitově, se nelíbí Karlu Markovi.
„U rodinného hrobu jsem zasadil dvě túje, jsou asi padesát až sedmdesát centimetrů vysoké. Najednou jsem dostal nařízení, že je mám do konce dubna odstranit," posteskl si Karel Marek.


Tomu se ale rozhodnutí úředníků nelíbilo natolik, že se rozhodl odvolat.


„V radě města jsme se odvoláním zabývali, ale jednoznačně jsme rozhodli, že na odstranění trváme. Není možné, aby si na hřbitově každý vysadil něco podle svého uvážení," vysvětluje rozhodnutí radních starosta Netolic Oldřich Petrášek. Podle něho to není jediný případ, v dalším případě pak podobná výsadba překáží při sečení. „Je třeba si uvědomit, že hrobová místa mají jejich majitelé v pronájmu. Vlastníkem hřbitova je město. Nejde, aby bez souhlasu vlastníka si někdo něco sám vysazoval. My sice chápeme, že je to citlivá záležitost, i to, proč se nájemci hrobových míst do výsadby pouštějí, ale je nutné respektovat pravidla. Ty platí pro všechny, nemůžeme dělat výjimky," doplnil starosta.


Karel Marek oponuje tím, že túje, které k rodinnému hrobu vysadil, ničemu a nikomu nepřekážejí.


„Dokonce jsem chtěl místo, kde túje jsou, odkoupit nebo pronajmout od města, ale ani s tím jsem nepochodil. Naopak si myslím, že je dobře, když se lidé snaží, aby to tu hezky vypadalo a něco pro to dělají," dodal.