Hranici tvořila jedna závora v džungli. „V krámku mají pivo. Zvu celníky na krokodýlí ležák značky Ngok a stavím stan vedle policejní stanice. O kousek dál je řeka, kde v proudu smývám zaschlé bahno,“ popisuje Tadeáš prvních pár minut v Kongu.

Tadeáš Šíma
- Pětadvacetiletý cestovatel z Prachatic se vydal na expedici Na kole přes Afriku 27. listopadu.
- Za 7 až deset měsíců chce zdolat asi 17 tisíc kilometrů a chce dojet do Kapského města.

Ve městě Dolisie popadalo z kola na silnici bahno snad z celého Konga. Po dvoudenním odpočinku se vydal přes hory na západ k oceánu do města Pointe-Noire, konečně je pryč z bahenní lázně. Každopádně horská oblast Dimonika není úplně určená pro nedělní vyjížďku po šesti knedlících se svíčkovou. Noc pak Tadeáš strávil u místních obyvatel. Lidé jsou tam příjemní a pohostí každého trsem nejčerstvějších banánů.

Do městečka Pointe-Noire Tadeáš došlapal přes zalesněnou krajinu. „U města mě zastavila policejní hlídka. Policista se se mnou fotil jako s kuriozitou a přiťukli jsme si třetinkou Heinekenu. Tak takhle by to šlo,“ říká Tadeáš. Vyhlídl si proto hotel na předměstí, kde musel vyčkat, až mu dorazí balík z domova plný kabelů a techniky, kterou mu ukradli při zastávce a koupeli v jezírku v Gabonu.

Z Gabonu do Konga zamířil cestovatel Tadeáš Šíma z Prachatic.
Tadeáš jede Afrikou: Cesta? Řeka plná bahna

Na konci minulého týdne se Tadeáš Šíma konečně dočkal toho, proč vlastně do té Afriky odjel. „Už brzy se setkám s Arthurem Sniegonem z neziskové organizace Save Elephants a vyrazíme za slony,“ těší se Tadeáš na další cestovatelské zážitky v Africe. Ale o slonech až příště.

Jindřichohradečtí cestovatelé zavítali do Ohňové země a do nejjižnějšího města na světě.
Milena a Josef Andrle: Cesta po jižní polokouli (17) – Ohňová země