Ti v přímém přenosu viděli odvolání dvou radních, rezignaci starosty a následně i další rezignaci radního Stanislava Hlavy. Okamžitě byla všechna uvolněná křesla obsazena zástupci opozice. Ta převzala během dvou hodin absolutní vládu nad městem.

Zastupitelé města Vimperk. Na snímku zleva Pavel Dvořák a Zdeněk Kutil.
Novým starostou je Pavel Dvořák, opozice zcela ovládla radnici i radu

Podle nového starosty Vimperka Pavla Dvořáka se ale jednalo o nevyhnutelný krok. „Od února jsme bez místostarosty, od dubna bez rady,“ připomněl Pavel Dvořák. Podle jeho slov proto musela opozice přemýšlet, jaké kroky podniknout, když se jednání nevyvíjela tak, aby směřovala ke stabilizaci situace. „Já jsem starosta zvláštní doby. V roce 2007 jsem do funkce nastoupil poté, co zemřela starostka Stanislava Chumanová. Nyní nastupuji do druhé poloviny volebního období po rezignaci Jaroslavy Martanové,“ poznamenal ke svému zvolení do funkce starosty.

Jaroslava Martanová
Bývalá starostka Jaroslava Martanová plní slib

Do kanceláře se vrátil rád. „Jsou tu lidé, za kterými jsem se těšil, rozhodně jsem do úřadu nešel s obavou. Nyní musíme začít řešit priority, jako je bazén, silnice, chodníky a ulice 1. máje,“ dodal.

Jaroslava Martanová se včera vrátila na Správu Národního parku Šumava. „Úřad předám novému starostovi do konce tohoto týdne tak, jak jsem řekla při jednání zastupitelů. Kancelář jsem vyklidila už před pondělním zastupitelstvem, očekávala jsem, že situace může takto dopadnout a já na svoji funkci rezignuji,“ zkonstatovala Jaroslava Martanová.

Zastupitelé města Vimperk.  Na snímku zleva Bohumil Petrášek a Šárka Janásková.
"Jednoznačně říkám, že starostka neselhala," tvrdí Bohumil Petrášek