U pece hráli Kůrovci z Kašperských hor a po první várce placek a houstiček zahájil starosta Lenory Antonín Chrapan Slavnosti chleba, které měly v pořadovém čísle dvě jedničky.

Pestrý program zahájil vystoupením Prácheňský soubor písní a tanců ze Strakonic. Začala dětská soutěž, a to na několika frontách, peklo se sváteční pečivo, hledala se zvířátka a kytičky s Národním parkem Šumava a hledal se poklad. U tyče ukázala své umění Bára Sabová. Poté projela Šumavská lokálka a po ní přišla druhá část vystoupení Prácheňského souboru. Mezi tím začala soutěž o nejlepší guláš, a tak se míchalo, dochucovalo a dokonce i sekyrkový guláš se připravoval. Krátce po poledni se vyndával lenorský chléb z pece a byla to opět pochoutka.

Lenorské Slavnosti chleba začaly pečením u místní historické pece.
OBRAZEM: Sobota patří Slavnostem chleba v Lenoře

Soutěž o nejlepší guláš nebylo jednoduché vyhodnotit, všechny byly vynikající. Čtvrté místo vybojoval tým paní Boštíkové, třetí Vávra, vnuci a spol. za sekyrkový guláš, druzí skončili domácí Hasiči a vítězem se stal Maďar tým s jemně pálivým nádechem.

Poté se opět hrálo a zpívalo a děti se vydováděly v dětském kabaretu hnedle vedle a v parku před základní školou sochal umělecký řezbář motorovou pilou Radek Smejkal.

V 15.00 hodin se u pomníku Andrease Hartauera, který v místní sklárně proslul jako sklář a hlavně zde složil píseň Na krásné Šumavě, která je dodnes hymnou šumaváků, uskutečnil vzpomínkový akt. Jeho Lenorskou cestu připomněl starosta obce Antonín Chrapan. Připomněl slavnostní odhalení pomníku tomuto z neděle 25. července 1937, kdy zde bylo mnoho lidí. Na pomníku a jeho vzniku má velkou zásluhu profesor Rudolf Kubitschek, rodák z nedalekých Českých Žlebů, kterému na osobnosti Andrease Hartauera velmi záleželo a díky jemu je zde pomník dodnes. Na pomníku je název v Německém jazyce a vedle byl postaven bludný kámen s českým textem. Ten však byl v padesátých letech zničen, a při příležitosti prvních Lenorských slavností chleba 28. července 2007 znovu slavnostně odhalen.

Zápas řecko - římský v bahně si užívali naprosto všichni.
OBRAZEM: Anenská pouť přinesla plno zábavy

Odpoledne potom vyvrcholilo show Radka Smejkala, když za necelou hodinu vytvořil krásného Výra velkého, který byl záhy vydražen. Z dražby putuje socha do Velkého Jezova na rozhraní tří krajů Jihočeského, Středočeského a Vysočiny kousek od Pacova. Večer vyvrcholil koncertem Kabát revival a taneční zábavou pod širým nebem se skupinou Kocovina.

Ladislav Beran