Rozhodnutí své a svých kolegů Radka Paulová zdůvodnila tím, že společným jmenovatelem jejich rozhodnutí je nespokojenost s tím, že jihočeské ANO a jeho vedení opouští myšlenky a základní vize hnutí. „Právě ty pro nás byly důvodem vstupu do hnutí. Místo odborností a znalostí se zde hledí na servilitu a loajalitu, a to nikoliv k Hnutí ANO, ale k vedení krajské organizace. Odlišné názory jsou vnímány jako projev rebelie. Komunikace či předávání informací mezi členy hnutí mimo pevně stanovené a samozřejmě kontrolované struktury krajské organizace pak jako podrazáctví. Jihočeské ANO je ovládáno šířením nepravd či polopravd,“ popsala svou nespokojenost dnes již bývalá předsedkyně hnutí v Prachaticích.

Radka Paulová sice odstoupila ve středu, ale už v pondělí se při krajském sněmu hnutí vzdala jedenáctého volitelného místa na kandidátce pro podzimní krajské volby. „Z nabízeného místa jsem odstoupila. Důvodem je skutečnost, že tento tým nemá mou důvěru, a to jak z hlediska odborného, tak z hlediska lidského a morálního, neboť základním kvalifikačním předpokladem zde není odbornost či zkušenosti a znalosti, ale loajálnost ke krajské předsedkyni Radce Maxové. Tým nemá žádnou myšlenku či vizi, ale pouze vidinu získání mandátu. Dochází tak k úplnému potlačení toho, proti čemu ANO bojuje – politice, která je založena na politikaření a trafikách,“ zdůvodnila Radka Paulová své rozhodnutí. A nebyla jediná, kdo ze stejného důvodu odmítl kandidaturu, odstoupil také Vojtěch Němec z Českého Krumlova a Kateřina Bartošová z Dačic.

Zdůvodnění odmítá Radka Maxová, předsedkyně Ano Jihočeský kraj, která řekla, že vystoupení z hnutí je osobní rozhodnutí každého jednotlivého člena, které hnutí respektuje.

Radka Paulová zároveň řekla, že neopouští mandát zastupitele města Prachatice. Starostu Martina Malého o situaci informovala. „Nadále chci prosazovat to, proč jsem vstupovala do politiky a stojím si za programem, s nímž jsem do voleb šla,“ řekla. Připustila sice, že jako zastupitelka hnutí podepsala koaliční smlouvu se sdružením Nezávislých a ČSSD, ale: „Mandát vnímám jako mandát osobní.“

Post místopředsedkyně v oblastní organizaci Hnutí ANO opustila i Vendula Seberová. „Jako místopředsedkyně oblasti Prachatice jsem ztratila ideály, které ve mně jihočeské ANO, v čele s paní Maxovou, vzbudilo. Poslední tečkou byla má účast na minulém krajském předsednictvu, které bylo jedním účastníkem přirovnáno, ke koncilu s Husem. Dohody a slovo se v jihočeském ANO nedrží, loajalita k jihočeskému ANO a jeho vizím se změnila v loajalitu k vůdkyni a odborníkem je nazýván ten, co umí kývat hlavou, když je třeba,“ vysvětlila svůj postoj, který vedl až k odchodu z Hnutí ANO, Vendula Seberová.