Jde sice o opravy jen na území okresu České Budějovice, ale cesta do krajského města bude celé léto komplikovaná hlavně pro řidiče z Prachaticka. Silnice je hlavní tah nejen na Prachatice, ale hlavně jediný tranzitní pro nákladní dopravu z hraničního přechodu Strážný.

Už v Netolicích (č. 6) budou muset kamiony směřující do Českých Budějovic odbočit na Podeřiště a Novou Hospodu. Odtud se dostanou Češňovic.Osobní auta mohou z Němčic (č. 7) přes Tupesy (č. 8) a Břehov (č. 9) a napojí se až u obce Dasný (č. 1).Zdroj: Deník / Jana Vandlíčková

Každopádně už v Netolicích budou muset nákladní auta odbočit doleva na Podeřiště a Novou Hospodu. Na původní silnici se napojí až v Češňovicích (trasa pro kamiony je na obrázku označena zeleně).

Šoféři z Němčic a řidiči osobních aut pojedou na přes Tupesy, Břehov a Čejkovice a napojí se na původní silnici mezi Češňovicemi a Dasným proti odbočce na Hlubokou nad Vltavou (na obrázku u článku je objížďka značena modře).

Podle informací Deníku jde o kompletní rekonstrukci. To znamená, že firma odfrézuje asfalt a odstraní konstrukci, vlastně silnici postaví znovu. Termín dokončení je 17. prosince. Na opravenou silnici naváže obchvat Němčic, který se začne stavět v září.

Zabrat dostane hlavně trasa pro kamiony přes Podeřiště. Ač jí prachatická Správa a údržba silnic opravila poté, co tudy jezdily auta při opravě mostu v Netolicích, není cesta stavěná na takový provoz. „Snad s dodržováním rychlosti pomohou policejní kontroly. Jen to může zabránit dopravním nehodám. Jinak bude situace stejná jako teď v Zátoni,“ řekl Martin Grožaj z SÚS v Prachaticích.