Cílem pomoci obětem je pomoci jim cítit se znovu bezpečně a vrátit se co nejdříve k běžnému způsobu života. V Prachaticích pomáhá obětem Poradna pro obětí trestných činů. Poradce Petr Míchal říká: „Dnešní den (22. února) je Evropským dnem obětí, jeho snahou je zvýšit podvědomí o možné pomoci a podpoře obětem i jejich blízkým." 22. února 1990 byla ve Velké Británii podepsaná Charta práv obětí.

Probační a mediační služba pomáhá obětem trestných činů již několik let, zejména pak od přijetí zákona o obětech trestných činů v roce 2013. V období 2013 až 2015 se na poradny pro oběti trestných činů obrátilo přes 6700 obětí.

Od loňského roku realizuje Probační a mediační služba projekt „Proč zrovna já? II", který po celé České republice pomáhá obětem trestné činnosti. Tento projekt je financovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Bylo zřízeno více než 50 poraden, které nabízí bezplatnou a komplexní pomoc obětem trestných činů. Hlavním cílem těchto poraden je zabývat se potřebami obětí trestných činů a nabízet jim účinnou pomoc.

Kontakt:Mgr. Petr Míchal
poradce pro oběti trestných činů
projekt "Proč zrovna já? II"
telefon: 727 940 095
e-mail: michal.pms@gmail.com 

Také v Prachaticích funguje Poradna pro oběti trestných činů. Najdete ji na středisku Probační a mediační služby v Hradební ulici č. p. 435. Poradna je bez nutnosti objednání otevřená v pondělí od 13 do 16 hodin a v úterý od 9 do 12 hodin. Poradce lze kontaktovat v uvedených dnech také telefonicky na čísle 727 940 095 či prostřednictvím e-mailu michal.pms@gmail.com. „Odborná pomoc se zaměřuje zejména na psychosociální podporu, poradenství o právech obětí trestných činů a zprostředkování dalších navazujících služeb. Je důležité zdůraznit, že služby jsou poskytovány naprosto diskrétně, bezplatně a jsou určeny všem, kteří se cítí být obětí trestné činnosti, nehledě na svůj věk, způsobenou újmu či fázi trestního řízení.", říká Petr Míchal, poradce pro oběti v Prachaticích.