Trosky stroje zkoumají odborníci z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, po ukončení zkoumání řeknou, proč se ultralight zřítil. Prachatičtí policisté zatím vyslechli přibližně dvě desítky svědků.

Smrt v troskách svého stroje nalezl u obce Dub na Prachaticku pilot ultralightu.
Trosky u Dubu zříceného stroje budou zkoumat měsíce

Příčiny smrti čtyřiašedesátiletého pilota z Prachatic objasní soudní pitva. „Její výsledek bychom měli mít zhruba do týdne,“ řekla Martina Joklová, mluvčí prachatické policie.

Naposledy se na Prachaticku zřítil ultralight v červenci u Nové Pece. Malé letadlo tehdy spadlo jen několik metrů od rekreační chalupy na břehu Lipenského jezera. Vyšetřování tohoto leteckého neštěstí, na jehož následky zemřely dvě osoby, uzavřel až v prosinci téhož roku Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod se závěrem, že za neštěstí mohl šestatřicetiletý zkušený pilot.

V sobotu krátce před tři čtvrtě na jedenáct dopoledne spadl v osadě Bělá u Nové Pece ultralight s dvoučlennou posádkou.
Za letecké neštěstí u Nové Pece mohl pilot

A chyba pilota stála také za tragickou nehodou o rok dříve, kdy se do lesa poblíž rozhledny na Javorníku zřítila v květnu 2010 dvoumístná Cessna. Havárii zavinila pilotka (29 let), která chtěla svému dědečkovi z výšky ukázat vesnici, v níž žil. Muž zemřel na místě, pilotka v nemocnici o den později. I tehdy trvalo vyšetřování leteckého neštěstí měsíce, uzavřeno bylo v říjnu 2010.

Policisté na místo dorazili v silné sestavě.  Samotné místo neštěstí obehnali páskou s tím , že nikdo kromě vyšetřovacího týmu tam nesmí.
Letěla dědečkovi ukázat vesnici, kde žil