Porušili totiž rozhodnutí místních radních, kteří si podomní prodej ve městě nepřejí. „Většinou byly pokuty ve výši jednoho tisíce korun. Nestává se, že by se s námi prodejci nějak více dohadovali,“ uvedl z praxe Peter Macorlík, vrchní strážník vimperské městské policie. Letos zatím žádný z prodejců do ulic města nevyrazil, vloni bylo případů několik.


V Prachaticích řeší strážnic podobné případy domluvou. „Jednou jsme předali vloni podomního prodejce ke správnímu řízení, většině ale stačilo domluvit,“ uvedl Ivo Novotný, ředitel prachatické městské policie.


Vyhlášky o zákazu podomního prodeje má dnes již většina měst a obcí. Některé obce se navíc rozhodly, že své obyvatele chtějí ochránit co nejvíce. V Lenoře například zastupitelé rozhodli, že nechtějí, aby různé firmy zneužívaly jejich sokolovnu na předváděcí akce. „Nechceme, aby naši obyvatelé naletěli,“ vysvětlila k rozhodnutí Jaroslava Krnáková, starostka Lenory. Proto má pronájem sálu přísné regule. „Shodli jsme se, že sokolovnu budeme pronajímat jen místním spolkům a organizacím a osobám s trvalým pobytem v obci,“ uvedl Jaroslav Chrapan, místostarosta obce.


Na podomní prodej většinou už upozorňují i obyvatelé obcí a měst. „Jsou rozhodně všímaví a nebojí se nám zavolat,“ potvrdil Ivo Novotný. Doplnil, že v minulosti řešili například i stížnost na zástupce jedné z církví. „To ale nejsou podomní prodejci,“ dodal.

PSALI JSME: Podomní prodejce lidé vyhnali