V řešení otázky, která začíná připomínat šachovou partii, zda bude v ktišském lomu opět těžen ceněný ktišský granát, je nyní na tahu společnost Garnet Group a. s.


Ta již více než rok usiluje o znovuotevření dobývacího prostoru a zahájení těžby granátických migmatitů v lomu ve Ktiši. Sice na začátku jednání s obcí získala předběžný souhlas, nicméně ten byl zastupiteli přehodnocen. Další jednání se komplikovala a vlekla. Obec si proto najala jako svého právního zástupce pro jednání se společností Garnet Group a. s. advokátní kancelář BBH Praha a vyjednavačem za obec se zástupci těžařů se stal i Josef Brož.


Ten také na jaře letošního roku informoval zastupitele o výsledcích jednání se zástupci společnosti Garnet Group s tím, že se na většině sporných bodů ohledně připravované dohody a následné nájemní smlouvy na pozemek obce požadovaný těžaři k zahájení činnosti shodují a je otázkou zhruba čtvrt roku, než budou jednání uzavřena a smlouva připravena k podpisu ze strany jak obce, tak společnosti Garnet Group a. s.


Další dějství ve hře o lom ve Ktiši se odehrálo na jednání zastupitelstva Ktiše 6. září letošního roku. Na něm byly dopracovány podmínky návrhu nájemní smlouvy, kterou následně připravil do finální podoby právní zástupce obce Tomáš Urban a zaslal k vyjádření a podpisu společnosti Garnet Group. „Usnesení zastupitelstva bylo v tomto případě jasné. Pokud by byla bývala smlouva a připomínky akceptovány vyjma obcí Ktiš ostatními účastníky smlouvy, tedy společností Garnet Group, akcionáři a Nadačním fondem, a podepsané znění smlouvy o nájmu zaslána zpět a doručeno ve lhůtě do 30. září, pak zastupitelstvo předloží návrh smlouvy k projednání v místním referendu," shrnula starostka Ktiše Ilona Mikešová výstup ze záříjového jednání.


Společnost Garnet Group sice zareagovala, ale ne do stanoveného termínu a zcela odlišně. Zaslala totiž obci vlastní návrh nájemní smlouvy a vyzvala obec k jejímu podpisu. Jak jsme již informovali, obsah smlouvy zaslané společností Garnet Group byl ale v mnoha ohledech pro obec natolik nevýhodný a měnil zásadním způsobem jednotlivá ujednání, že ji zastupitelé odmítli akceptovat a dál se jí vůbec zabývat.


Podle právního zástupce obce Tomáše Urbana z advokátní kanceláře BBH Praha se nejpodstatnější změny týkaly výše nájmu jak pevné, tak i pohyblivé složky, který měla společnost hradit obci za pronajatý pozemek, celé řady opatření, která by měla těžařská firma plnit v případě činnosti v lomu, sankcí za neplnění podmínek smlouvy nebo zastoupení obce v orgánech společnosti. „Za velice podstatné považuji také kapitolu týkající se ukončení nájemní smlouvy. V návrhu obce bylo, že pokud má být prováděná nějaká těžba, může tak být jen v případě splnění povinností sjednaných smlouvou. Jinak řečeno, nebude-li smlouva, neměla by být ani těžba," shrnul Tomáš Urban.

Podle návrhu smlouvy ze strany obce se tedy měla společnost zavázat, že v případě ukončení smlouvy přestane těžit. To ovšem návrh společnosti Garnet Group neobsahuje. „Prakticky to tedy může vypadat i tak, že společnost bude těžit dál, jen bude obcházet obecní pozemek, nebo jej využije jen po dobu platnosti smlouvy. Může dojít k systematickému porušování smlouvy, pak by obec smlouvu vypověděla, ale společnosti Garnet Group by to mohlo být úplně jedno, protože by podle tohoto návrhu smlouvy mohla těžit dál," zdůraznil Tomáš Urban.


Přestože jeho úkolem nebylo hodnotit smlouvu z hlediska jednání společnosti, konstatoval, že návrh předložený společností obsahuje řadu nevýhodných ustanovení a vede k tomu, že obci neposkytuje takové výhody, o kterých bylo původně diskutováno. Týká se to podle jeho slov i výhod a plnění, které v rámci jednání mezi zástupci společnosti Garnet Group a zástupcem obce byly ze strany společnosti přislíbeny. „Proto mám problém pochopit i to, proč je nový návrh takto osekaný a pro obec výrazně méně výhodný, když na některé skutečnosti byla společnost v rámci jednání ochotna přistoupit a následně od nich odstoupila. Určitě to není tak, že bychom vypracovali takový návrh, který by byl pro společnost Garnet Group neakceptovatelný, a proto musela přijít s tímto návrhem," dodal právní zástupce obce Ktiš.


Proč došlo k tak zásadním změnám v návrhu smlouvy, kterou navíc téměř rok společně připravovali zástupci společnosti Garnet Group a obce, nedokázal právní zástupce obce vysvětlit. „To opravdu nevím, beru to tak, že jsem pracoval a připravoval návrh na základě požadavků obce. Proč k tomu druhá strana takto přistoupila a svůj návrh takovým způsobem změnila, je otázkou spíše pro ni," uvedl Tomáš Urban. Pozastavil se tak nad tím, proč u projednávání návrhu smlouvy nejsou také zástupci společnosti Garnet Group.


Sama starostka Ilona Mikešová není spokojena s tím, že jsou zastupitelům delší dobu předkládány pouze zprostředkované informace. „Už v září jsem namítala, že stále jednáme jednostranně, byť jsou u jednání přítomni naši právní zástupci. Ale prakticky se jednání několik měsíců zástupci společnosti Garnet Group neúčastní. Naposledy to byla má chyba, když mne zástupci společnosti požádali o to být přítomni jednání zastupitelstva a já jsem to odmítla s tím, že jejich přítomnost při tomto jednání není vhodná. I když jsme si o tom mohli popovídat a některé věci si vysvětlit," řekla starostka. Skutečnost, že při jednáních nebyli přítomni zástupci společnosti Garnet Group, vycházela podle slov Ilony Mikešové z požadavků zastupitelů. „Ti si jejich přítomnost nepřáli. Přitom se pak jak náš vyjednavač, tak i náš právní zástupce diví, že tu nejsou. Ať už jsou názory na firmu jakékoliv, měla by mít možnost se vyjádřit," domnívá se starostka Mikešová.


Mohli by jim tak dát odpověď na otázku, která zastupitele zajímala, a to, jestli by i bez souhlasu obce mohla společnost začít těžit. „Vypadá to tak, že ne a dokonce si to v současnosti myslí i báňský úřad. Je to tak, že obec je účastníkem řízení před báňským úřadem. Na konci tohoto řízení musí společnost Garnet Group získat povolení k otevření lomu. Toto řízení doposud neskončilo a žádné povolení tedy nebylo vydáno," domnívá se právní zástupce obce. A podle něho by nebylo jednoduché ani otevření lomu bez využití obecního pozemku v případě změny současného záměru, byť nelze předjímat, co může nastat. „Pokud by přece jen došlo k situaci, že by společnost Garnet Group přehodnotila současný záměr a předložila nový projekt, s největší pravděpodobností by to znamenalo opět požádat o stanoviska dotčené orgány. Každopádně obec by ani pak nepřišla o zákonem stanovených osmdesát procent z desetiprocentního odvodu státu. Kromě toho bude muset proběhnout nové řízení a jeho bude obec účastníkem ze zákona, protože lom leží na území obce," dodal Tomáš Urban.


Hodnotit aktuální vývoj nechce starostka Ilona Mikešová ukvapeně. „Musím si v celé věci zachovávat určitý odstup a vidět nejen požadavky těch, kteří obnovení těžby nechtějí. Stejně musím vnímat i názor dalších obyvatel, kteří by je naopak přivítali. Jejich hlas ale není tak silný, ať už je tomu z jakéhokoli důvodu. Nicméně se obávám, že celé dění kolem lomu za poslední zhruba rok a půl lidi ve vsi tak rozhádalo, že to bude trvat hodně dlouho, než se vztahy v obci znovu urovnají. Pokud to vůbec ještě bude možné. A stále je tu možnost znovuobnovení těžby, jen by to bylo bez účasti obce a bez toho, že by z této činnosti mohla obec získat víc, než jí bude náležet ze zákona," vyjádřila svůj poměrně skeptický názor Ilona Mikešová.

Lom Ktiš ve zkratce:
V letech 1991 až 1992 bylo při vyhledávacím průzkumu zjištěno ložisko granátických migmatitů (krystaly granátu – abraziva) v blízkosti obce Ktiš. V roce 1994 zahájena těžba na ploše cca 0,8 ha. V roce 1996 byla naštěstí těžba převážně z ekonomických důvodů ukončena. V roce 2000 MŽP vydává osvědčení o výhradním ložisku Ktiš-Dobročkov. V roce 2007 vzniká společnost Garnet Group a. s. V roce 2010 proběhlo tzv. zjišťovací řízení k posouzení vlivu záměru těžby v lomu Ktiš na životní prostředí. V roce 2011 začíná společnost Garnet Group vyjednávat o podmínkách obnovení činnosti lomu a vzniká občanské sdružení Zdravé Ktišsko. V roce 2012 pokračují jednání mezi zástupci společnosti Garnet Group a. s. a vyjednavačem obce Josefem Brožem. Na základě toho a připomínek zastupitelstva je počátkem září vypracován advokátní kanceláří BBH Praha, jakožto právním zástupcem obce Ktiš, vypracován a odeslán zúčastněným stranám návrh smlouvy o nájmu na obecní pozemek dotčený záměrem společnosti Garnet Group. Společnost následně po stanoveném termínu zasílá na obec Ktiš vlastní návrh smlouvy o nájmu. Jejím rozborem se zabývalo zastupitelstvo obce Ktiš na posledním jednání 7. října a jako v řadě ohledů pro obec nevýhodnou vzalo návrh pouze na vědomí a trvá na svém usnesení ze dne 6. září. Žádostí o povolení k těžbě bude po rozhodnutí Českého báňského úřadu dál řešit Obvodní báňský úřad v Plzni.