Za uplynulé dva roky by se ve Vimperku marně hledalo téma, které by k veřejné debatě přitáhlo do sálu městského kulturního střediska tolik Vimperáků, jako se to podařilo ve středu uskupení Vimpersko s projektem biatlonového areálu na Vodníku. Nejde přitom o projekt nové iniciativy, ale vedení města.


A to zjevně zaspalo s předložením informací o projektu rozšíření využití Vodníku zejména ve vztahu k biatlonovému areálu. Mělo přitom dostatek času seznámit veřejnost s tím, co a za kolik je podle studie ověřitelnosti v údolí Křesánovského potoka na Vodníku možné realizovat. A protože ani po dotazech na zářijovém jednání zastupitelů neprojevilo konkrétní snahu Vimperáky informovat, chopilo se iniciativy uskupení Vimpersko. To svolalo na středu veřejné setkání s cílem předložit obyvatelům Vimperka dostupné informace k projektu biatlonu na Vodníku.


Podle zástupců Vimperska počítá studie na Vodníku s rozsáhlým areálem pro biatlon, kterému má být podle vyjádření Vimperska obětována velká část údolí Křesánovského potoka, vykáceny desítky stromů, přeskupeny desítky tisíc tun zeminy a další úpravy. To vše vychází podle studie ověřitelnosti v hrubých odhadech na náklady vyšší než 50 milionů korun. Jak na začátek uvedla za Vimpersko Věra Vávra, je s podivem, že vedení města o projektu biatlonu neinformovalo dříve a samo tak, aby se mohla k rozsahu prací a nákladům vyjádřit i veřejnost. Upozornila také, že město dlouhodobě prosazuje mezi svými prioritami jiné projekty, jako je revitalizace sídliště, zastřešení plaveckého bazénu a rekonstrukce ulice 1. máje. „Do této chvíle nás, jako obyvatele města jeho vedení neinformovalo ani o rozsahu projektu biatlonu, o jeho nákladech, o nákladech na další provoz, ani o tom, jak hodlá financovat zbylé projekty," upozornila Věra Vávra s tím, že nikde nepadlo slovo o ekonomické návratnosti projektu. „A poslední, možná hodně drsná otázka, jak silný korupční potenciál ten projekt má. Rozhodně nechceme říkat, že by si někdo strkal peníze do kapsy, nebo se snažil z toho rozpočtu něco ulít. Ale nebudeme z veřejných peněz financovat infrastrukturně nějaké soukromé aktivity, které nakonec ziskové budou, ale sami z toho nic mít nebudeme," dodala.


Přestože na všechny otázky odpovědi nezazněly, to nejpodstatnější se přítomní obyvatelé přece jen dozvěděli. Ne však od zástupců vedení města, ale od prezidenta Českého svazu biatlonu Jiřího Hamzy. „Projekt, který vznikl i na popud našeho svazu, byl definován jasně. Zkusíme sdružit prostředky na Vodník, nejprve jsme si jej celý prošli a řekli si, co by bylo možné a co ne. Definice zněla jasně, drží ji Český svaz biatlonu a držet ji bude bez ohledu na to, jaké studie tu po Vimperku běhají. Parametry jsou jasně dány, investice nepřekročí třicet milionů plus DPH. Požadovaná investice z města je deset, maximálně patnáct milionů korun podle toho, jak se podaří sdružit prostředky z jiných organizací," zdůraznil Jiří Hamza.


Podle starostky Jaroslavy Martanové nebude rozvoj areálu Vodník na úkor jiných investičních projektů. „Pokud se týká rekonstrukce ulice 1. máje, chceme přesně vědět, jak bude vypadat, protože změníme její podobu na desítky let. Každopádně platí, že v příštím roce chceme její rekonstrukci zahájit a dokončit ji v roce 2018. V případě zastřešení bazénu můžeme hovořit o možnosti financovat to za pomoci úvěru," naznačila starostka. Pokud se týká revitalizace sídliště, podle informací Deníku chystá se v jejím případě město alespoň začít. Konkrétní informace by se měli dozvědět obyvatelé sídliště na veřejném setkání příští středu.


K otázkám týkajícím se územního plánu a jeho změny v souvislosti se záměrem biatlonu na Vodníku, upozornili zástupci města, že celý legislativní proces je teprve na začátku a veřejnost bude mít možnost vznášet připomínky. Zaznělo také to, že město musí nechat vypracovat studii vlivu projektu na životní prostředí. „Takže zatím určitě není rozhodnuto," zdůraznila starostka.


V samotném závěru připustila oprávněnost výtek, které se týkaly špatné, či spíše nulové informovanosti města směrem k veřejnosti, co se týká studie Vodníku a biatlonu. „Odnesla jsem si to, že se jedná mezi lidmi ve městě o velmi citlivé téma. Veřejnost má po setkání podle mne informace k zamyšlení jak nad realizací biatlonového areálu, tak pro zachování současného stavu. Jednoznačně vyplynulo, že je potřeba veřejnosti záměry představovat, komunikovat s ní a znát její názory," poznamenala.


A na veřejnost se hodlá dál obracet i iniciativa Vimpersko. „O tak zásadních projektech jako je tenhle, a myslím si, že mluvím za nás všechny, by měli rozhodovat voliči, a ne zastupitelé sami, a měli by znát jejich vůli," dodala Věra Vávra.