K čemu si vlastně platí město pojistku, když se něco stane, stejně pojišťovna nechce nic zaplatit. I tak by se mohla ptát Marie Tomanová z Vimperku. S tím, že pojišťovna odmítla uznat odškodnění za úraz, který se jí stal prvního ledna na zledovatělém chodníku, má vlastní zkušenost. Smířit se s tím ale nehodlá.


Její požadavek na mimosoudní vyrovnání řešili na posledním jednání i vimperští zastupitelé. Podle vyjádření města došlo k úrazu vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek v ulici Pod Pekárnou. Událost poškozená řádně nahlásila a na základě toho ji řešil pověřený pracovník odboru investic Městského úřadu Vimperk s likvidátorkou České pojišťovny. Právě u ní je město pojištěno i pro případy úrazů, které mohou vzniknout v zimním období na chodnících v majetku města. „Česká pojišťovna ale následně rozhodla nevyplatit Marii Tomanové odškodné za vzniklý úraz. Po posouzení všech podkladů tak rozhodla z důvodu výjimečných povětrnostních podmínek," shrnula při jednání zastupitelů starostka Jaroslava Martanová.


Součástí podkladů, které byly postoupeny České pojišťovně, byl i plán zimní údržby, kde je uvedeno, jakým způsobem má město postupovat při úklidu a údržbě chodníků v zimním období. „Dále bylo i vyjádření jednatele Městských služeb Vimperk, které zimní údržbu zajišťují. Přestože všechny podklady byly zaslány a bylo ze strany města konstatováno, že v inkriminovaný den skutečně byla v ranních hodinách na chodnících námraza, kvalifikovala pojišťovna celou událost tak, že ze strany města Vimperk nedošlo k pochybení a proto pojistnou událost odkládají bez náhrady," konstatoval Michal Janče, vedoucí odboru investic a údržby MěÚ Vimperk.


„Ten úraz se mi stal prvního ledna kolem deváté hodiny ráno. Byla to hrozná bolest a bolí mne to doteď. Je pravda, že chodníky nebyly posypány, za tím si stojím. A jejich údržba je věcí města, a jestli to nestíhá, je mi vcelku jedno. Je dost nezaměstnaných, aby mu s tím pomohli. Jsem docela naštvaná, protože doteď bolestí nespím, takže mám po úrazu trvalé následky," uvedla Marie Tomanová.
Ta se již v květnu letošního roku obrátila na starostku. „Celou záležitost jsem opět konzultovala jak s naším pracovníkem, tak i s likvidátorkou České pojišťovny paní Zitou Českou a bylo mi sděleno, že i po konzultaci s právním oddělením České pojišťovny není možné náhradu škody uznat z toho důvodu, že se jednalo o povětrnostní podmínky – ledovku, proto nebylo možno provést odpovídající zimní údržbu. Bylo doporučeno, že v případě dalšího vymáhání náhrady škody by se měla poškozená obrátit na soud," doplnila starostka s tím, že v materiálech pro Českou pojišťovnu město uznalo, že z jeho strany došlo porušení příslušného ustanovení zákona o pozemních komunikacích. „Nicméně Česká pojišťovna to vyhodnotila jako plošnou námrazu, která je těžko udržitelná a je tedy ve specifickém režimu," doplnila.


Jak Marie Tomanová dále uvedla, chtěla se soudním tahanicím vyhnout. Pokud ale nebude jiná možnost, na soud se nejspíše obrátí. „Město je pojištěno pro podobné případy a je na pojišťovně, aby to posoudila a zaplatila. Česká pojišťovna se vyjádřila tak, že pokud se klientka rozhodne a dá celou věc k soudu a ten rozhodne, že má nárok na náhradu škody, pojišťovna to uhradí," dodala Jaroslava Martanová.


Za zimní období 2014 a 2015 hlásil Petr Květoň z odboru investic a údržby MěÚ Vimperk pojišťovně celkem tři pojistné události v souvislosti s úrazem. „Pouze jedna pojistná událost byla uzavřena ze strany České pojišťovny kladně pojistným plněním," uvedl Petr Květoň s tím, že v případě zásahu vyšší moci není možné, aby mohl být dodržen plán zimní sněhové údržby na sto procent. „V podobných případech pojišťovna uvádí, že plán zimní údržby nebyl vzhledem k daným skutečnostem porušen," dodal.


Na zásah vyšší moci, jak by se dala plošná námraza, ale při řešení pojistných událostí nepoukazuje jen Česká pojišťovna. Obdobné by to bylo, i pokud by k úrazu na namrzlém chodníku za stejných podmínek došlo v Prachaticích, které mají pojistku uzavřenu u Kooperativy. Prachatickému deníku to potvrdil vedoucí oddělení majetku Felix Fatka z finančního odboru MěÚ Prachatice. „Pokud by se jednalo o plošnou námrazu, k plnění by zamítla pojišťovna i v Prachaticích. jedná se o tak zvaně vyšší moc, kterou nelze ovlivnit," uvedl s tím, že v letošním roce řešilo město jednu pojistnou událost zranění na komunikaci města s pojistným plněním, v předchozím roce rovněž jednu událost, ale bez pojistného plnění.