Rodiny s dětmi vyrážejí za plot obůrky, kde v tuto chvíli žijí prasata, ovce a daněk.


„Nápad vznikl díky přesunu střelnice, kdy mě napadlo, když tam bude střelnice, jestli by tam mohla být obůrka pro pozorování zvířat pro děti i veřejnost, aby všichni viděli zvěř, která žije okolo nás a různými způsoby se třeba i zapojili do péče o ni. Například sušením sena na Skalce, kde necháváme trávu vyrůst, protože je to zajímavý luční porost. Možností bude mnoho," připomíná prachatický místostarosta Robert Zeman.


František Štěrba, jednatel prachatických městských lesů, pak potvrdil, že pokud si zvěř na střelbu zvykne, nebude jí to činit problémy, pak je výstavba možná. Následně už se pustil do konkrétní realizace spolu s kolegy z městských lesů.


Dnes jsou tak v obůrce k vidění prasata a jejich mláďata, mini plemena ovcí a daněk. „Zájem je už teď velký, a to ještě není obůrka hotová. Lidé se chodí dívat hlavně na prasata a dost často je i krmí. Právě tady bych rád upozornil, aby rodiče dávali velký pozor na své děti. Není problém, když praseti hodí něco přes plot, ale je riziko, když děti prostrkují ruce plotem a krmí tak prasata," varuje František Štěrba, kterého těší, že zájem o obůrku je už nyní.


Nevhodné pak samozřejmě je, aby lidé navštěvovali obůrku se svými psy. „Hlavně v případě daňka, ale i u ostatních zvířat je to nevhodné," poznamenal František Štěrba.


Výstavba celého areálu je rozvržena na dvě etapy. První, která se byla v loňském roce, zahrnovala především oplocení areálu, a to včetně čtyř bran, pozorovací stanoviště, krmelce a vypuštění první zvěře. Druhá etapa, která je naplánována na letošní rok, představuje vybudování vlastního srubu, včetně jeho vybavení pro výuku.


„Protože již nyní je zájem o obůrku, často se lidé chodí dívat na prasata, rád bych brzy svolal pracovní schůzku, kde bychom se domluvili na tom, že bychom po trase hráze rybníka instalovali nějaké naučné tabule, které připraví třeba školy nebo CEV Dřípatka," poznamenal Robert Zeman a doplnil, že nejvíce si cení zájmu mnoha lidí, protože to v dnešní době není obvyklé.