Dneškem počínaje je definitivně otevřena prachatická obůrka, včetně srubu v ní. „Od středy k nám budou moci v otevírací době návštěvy," potvrdil jednatel prachatických městských lesů František Štěrba. Podle něho se obůrka od tohoto týdne otevře pravidelně ve středu školkám a školám, přijít budou ale moci i zájemci z řad veřejnosti. „Jen v případě jednotlivců není možné, abychom je tu po jednom prováděli. Navíc, je třeba vzít na vědomí, že vstup do obůrky a pohyb po ní je vždy na vlastní nebezpečí. I proto tu bude informační tabule, na které popisujeme, jak se u nás chovat a předejít případným nepříjemnostem. A to jak případnému zranění zvířat, tak i lidí," poznamenal František Štěrba.

Obůrka:Návštěvníci se za plot obůrky podívají na vlastní nebezpečí. Rodiče musejí i nadále dbát na to, kde se jejich děti pohybují a kam případně strkají prstíky. Ani krmení zvířat přes plot nemusí být bez rizika, když děti prostrčí pletivem ruce. Nevhodné pak samozřejmě je, aby lidé navštěvovali obůrku se svými psy.


I nadále tak bude platit, že by se veřejnost neměla snažit obcházet, byť podél plotu, celou obůrku. „Je třeba nechat zvířatům prostor, kde mají klid," vysvětlil František Štěrba.


V uplynulém týdnu se do obůrky podívaly děti z mateřské školy ze Zahradní ulice v Prachaticích. „Pro děti je to obrovský zážitek," říká o návštěvě obory vyučující Ludmila Turková. Podle ní dostaly děti možnost si zvířata pod dohledem i nakrmit. „Ale i samotná lokalita, kde obůrka je, že tam musejí děti dojít pěšky, to všechno je pro ně zážitek. Rozhodně je to pro město a jeho obyvatele přínos," doplnila ke vzniku obůrky Ludmila Turková.


V době, kdy není obůrka otevřená, mohou návštěvníci využít stezku kolem ní a vyhlídku, která je k oboře připojena.