„My jsme se tímto varováním zabývali a dohodli se se zastupiteli, že budeme naše obyvatele o těchto případech informovat. Pravdou zároveň ale je, že u nás v obci s podomním prodejem problémy nemáme. I z toho důvodu jsme zatím ani neuvažovali o tom, že bychom například vydali vyhlášku, která by jej na území obce zakazovala,“ uvedla starostka Chluman Ivana Vlková. Podle jejích slov nepamatuje případ, kdy by byli například místní senioři podvodnými prodejci okradeni. „Pokud bych já sama takového prodejce v obci viděla, myslím si, že mám dost prořízlou pusu,“ směje se starostka.

Vyhláškou nemají zákaz řešený ani v obci Kvilda. „V minulosti jsme tu měli jen málo případů podomního prodeje. Zřejmě tím, že tu máme i málo obyvatel, tak nejsme pro podomní prodejce tak zajímaví. Takže jsme zatím neměli potřebu vydávat zákaz. Co si pamatuji, tak mi například v minulosti obyvatelé volali a hlásili, že tu jsou lidé, kteří nabízejí výměnu dodavatele elektřiny, ale jinak jsme tu opravdu takové případy měli jen výjimečně,“ uvedl starosta obce Václav Vostradovský.

Před podomním prodejem varují na svých webových stránkách například i Lheničtí a Lenorští. „Varování hasičského záchranného sboru jsme na stránky umístili hlavně z preventivních důvodů. Obecně vzato, nemáme u nás žádné větší problémy s podomními prodejci, alespoň nemám od našich obyvatelů žádné zásadní problémy tohoto typu hlášené. I z toho důvodu jsme neměli zatím potřebu schvalovat obecní vyhlášku, která by zakazovala prodejcům nabízení jejich zboží v obci,“ uvedla starostka Lenory Jaroslava Krnáková.

O vyhlášce, která dá jasný stop podomním prodejcům, přemýšlejí i v Nové Peci. „Nemáme těch případů mnoho, ale občas se tu někdo objeví. Naposledy asi před měsícem tu prý někdo prodával prací prášky. Vyhlášku jsme zatím neschválili, ale do budoucna o ní uvažujeme,“ uvedl starosta Nové Pece Jakub Koželuh.

Zákaz podomního prodeje už v minulosti schválili například zastupitelé v Malovicích. Platí i v nedalekých Netolicích, kde byl svého času s těmito prodejci velký problém, prodávat po bytech se pak nesmí například ani v Prachaticích.